Големият бариерен риф е подложен на "масово избелване"

Наука 08.03.2024 18:27 Снимка: ДНЕС+

Големият бариерен риф е подложен на "масово избелване"

Според официалните данни температурата на океана по протежение на Големия бариерен риф е достигнала рекордни стойности през последните седмици

Големият бариерен риф в Австралия отново е подложен на "масово избелване" - явление, причинено от климатичните промени, съобщават Ройтерс и АФП, позовавайки се на местните власти.

Най-големият коралов риф в света, който се простира на повече от 2300 километра по североизточното крайбрежие на Австралия, е дом на около 1500 вида риби и 4000 вида мекотели.

"Знаем, че най-голямата заплаха за кораловите рифове в света е изменението на климата. Големият бариерен риф не прави изключение", каза министърът на околната среда и водите Таня Плиберсек в съобщение за пресата.

"Трябва да предприемем действия срещу климатичните промени. Трябва да защитим нашите изключителни обекти и растенията и животните, които ги обитават", продължи Плиберсек.

Поредният епизод на масово избелване - седмият от 1998 г., е потвърден от правителствени учени, които са анализирали въздушни снимки на 300 рифа на по-малка дълбочина.

Според австралийския орган за кораловите рифове са необходими допълнителни изследвания, за да се оцени тежестта и степента на избелването.

Явлението, което води до обезцветяване, се причинява от повишаване на температурата на водата с един градус над дългосрочната средна стойност. Това на свой ред води до изхвърлянето на симбиотичните водорасли, придаващи яркия цвят на коралите.

Според официалните данни температурата на океана по протежение на Големия бариерен риф е достигнала рекордни стойности през последните седмици.

Експерти смятат, че много корали са застрашени от гибел, ако температурите в океана не спаднат бързо през следващите седмици. Те отбелязват, че сегашният епизод на избелване се случва в район, където коралите никога не са били излагани на подобни екстремни температури. По думите им изменението на климата причинява "значителен натиск" върху Големия бариерен риф.

Подобно опустошение се случи миналата година в северното полукълбо, което доведе до "драматични" загуби на корали във Флорида и Карибите.

Някои корали могат да се възстановят, ако метеорологичните условия се подобрят, с изключение на тези, които са били силно избелени или са подложени на повтарящи се топлинни вълни.

Според австралийски учени, специализирани в областта на кораловите рифове, епизодите на избелване обаче вече са толкова чести, че рифовете трудно се възстановяват.

Бъдещето на рифа е източник на напрежение между австралийското правителство и ЮНЕСКО, която през 2021 г. заплаши да го включи в списъка на обектите на световното наследство, "в опасност".

Евентуално включване в списъка ще бъде сериозен удар за туризма в Австралия, тъй като благодарение на кораловия риф страната генерира приходи от 4,8 милиарда долара.

Преди сегашния епизод Големият бариерен риф е претърпял масово избелване на коралите през 1998 г., 2002 г., 2016 г., 2017 г., 2020 г. и 2022 г.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027