Феноменът Ла Ниня, който носи и суша, и наводнения, може да продължи до 2023 г.

Наука 11.06.2022 11:03 Снимка: ДНЕС+

Феноменът Ла Ниня, който носи и суша, и наводнения, може да продължи до 2023 г.

Климатичният феномен Ла Ниня, който влияе на температурите и задълбочава сушата и наводненията, вероятно ще продължи още месеци, дори до 2023 г., предаде Франс прес, като цитира прогноза на Световната метеорологична организация (СМО).

Според специалистите има 70% вероятност явлението Ла Ниня, под чиято влияние е земното кълбо почти непрекъснато от септември 2020 г., да продължи поне до август.

"Някои дългосрочни прогнози дори предполагат, че може да влияе и до 2023 г.", се казва в изявление на организацията, която е част от ООН.

Климатичното явление Ла Ниня е противоположно на феномена Ел Ниньо със затоплящ ефект край бреговете на Южна Америка.

Освен с охлаждащия ефект, Ла Ниня обикновено се свързва с по-влажни условия в някои части на света и с по-сухи на други.

Опустошителната суша в Африканския рог и в Южна Америка "носят отличителните белези на Ла Ниня", казват от СМО.

С явлението са свързани и количествата валежи над средните в Югоизточна Азия и Австралия, както и прогнозите за повече от средния брой ураганите в Атлантическия океан.

"Промяната на климата, предизвикана от човека, засилва въздействието на природните феномени като Ла Ниня и все повече влияе на метеорологичните ни модели", казва генералният секретар на СМО Петери Таалас.

Той посочи "по-големите горещини и суша, както и свързаните рискове от горски пожари - както и рекордните валежи и наводнения".

Феноменът Ла Ниня описва особено високи разлики в атмосферното налягане в района на Тихия океан между Южна Америка и Индонезия. В резултат на това топла повърхностна вода се изтласква към Югоизточна Азия, а по-студена вода се изкачва нагоре от дълбините. Вследствие се наблюдава засилена атмосферна циркулация на по-студен въздух, който достига и до Атлантическия океан. Това оказва влияние върху валежите.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648