Европейски сателит ще падне на Земята след почти 30 години в космоса

Наука 21.02.2024 17:16 Снимка: ДНЕС+

Европейски сателит ще падне на Земята след почти 30 години в космоса

По-голямата част от него ще изгори в атмосферата

Европейската космическа агенция наблюдава небето днес, защото европейският спътник ERS-2 се очаква да се спусне към Земята, съобщават ДПА и БТА.

ERS-2 е изстрелян през 1995, четири години след първия модел от серията ERS-1. По онова време те са най-авангардните спътници за наблюдение на Земята.

През 2011 г. ЕКА изведе от употреба ERS-2 и започна процеса на свалянето му от орбита. След 13-годишен период на орбитално разпадане, основно дължащо се на слънчевата активност, спътникът ще навлезе отново в земната атмосфера по естествен път.

По време на повторното навлизане в атмосферата сателитът ще се разпадне на части. По-голямата част от ERS-2 ще изгори, но ЕКА все още следи падането му към Земята, което според прогнозите ще се случи някъде над източното крайбрежие на Централна Африка.

Всички парчета, които оцелеят при падането, ще се разпръснат по ивица, дълга стотици километра и широка няколко десетки километра, така че свързаните с това рискове се считат за много ниски.

Според данните, получени на 20 февруари, Службата за космически отпадъци на ЕКА прогнозира, че ERS-2 ще навлезе в атмосферата около 15:32 ч. по Гринуич (17:32 ч. българско време), плюс минус четири часа заради непредсказуемата слънчева активност, която влияе върху плътността на земната атмосфера и следователно върху съпротивлението, изпитвано от спътника.

През 16-те си години работа ERS-2 предостави богата информация, която коренно промени познанията за Земята и изменението на климата. Той събра данни за намаляващия полярен лед, променящата се земна повърхност, повишаващото се морско равнище, затоплящите се океани и химическия състав на атмосферата. Освен това ERS-2 беше използван за наблюдение на природни бедствия, като тежки наводнения и земетресения, в отдалечени части на света.

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027