Екстракт от лук смъква до 50% захарта на диабетици

Наука 25.09.2022 11:05 Снимка: ДНЕС+

Екстракт от лук смъква до 50% захарта на диабетици

Опит с плъхове показа, че сокът е понижил и холестерола им

Един популярен зеленчук – кромид лук, може да намали с до 50 процента глюкозата в кръвта при пациенти с диабет тип 2 и да смъкне значително нивата на холестерола, обявиха учени.

Засега откритието им е изпробвано само върху гризачи диабетици, но специалистите се надяват, че ще действа и при хора, пише в. “Индипендънт”.

Медицинската находка е на екип начело с д-р Антъни Оджие от Държавния университет “Делта” в Абрака, Нигерия. Резултатите са  представени на годишна сбирка на международното Ендокринно общество в Сан Диего, Калифорния.

Експериментът е проведен с плъхове, на които е даден  екстракт от лук едновременно с популярното лекарство за смъкване на захарта метформин. Оказва се, че

зеленчуковият извлек многократно засилва действието на медикамента

Хората с диабет тип 2 не произвеждат достатъчно инсулин чрез панкреаса, който да регулира захарта в кръвта, и тя може да достигне опасни стойности. От този синдром в различна степен страдат над 500 милиона души по света.

“Лукът е евтин и достъпен зеленчук, който има потенциал да лекува повишена кръвна захар”, обяснява д-р Оджие. Теорията си той е изпробвал върху плъхове с изкуствено предизвикан диабет. Опитът е проведен върху няколко групи от по 5 гризача - такива с диабет и здрави животни. Болните са получавали дневно дози от 400 и 600 милиграма екстракт от лук на всеки килограм телесно тегло плюс метформин. Резултатът – кръвната им захар е спаднала с 35 до 50 на сто, усилвайки забележимо действието на лекарството. Понижило се е и нивото на холестерола им.

При здравите плъхове се е появил друг изненадващ резултат – те са наддали на тегло. Обяснението на учените е, че кромидът е повишил апетита им.

“Лукът не е висококалоричен. Но се смята, че той ускорява метаболизма,

а това засилва охотата за ядене и води до напълняване”,обяснява Антъни Оджие.

Той признава, че екипът му все още няма точно обяснение защо лукът смъква глюкозата в кръвта и са нужни още изследвания, за да се разгадае механизмът.

Колеги на африканския лекар наричат откритието “интересно”, но не са склонни да го обявят за пробив поради липса на клинични данни, базирани на опити с хора.

A ендокринологът Ануп Мисра, председател на индийския Център за диабет, затлъстяване и холестерол, казва: “Индийците консумират огромно количество лук във всякаква форма. Защо тогава страната ни е лидер в заболяванията от диабет”.

Но ролята на лука в контролиране на захарта е доказана и от други изследвания. Анализ от 2014 г., публикуван в научното издание Nutrition, допуска, че

зеленчукът има хипогликемичен ефект върху хора с диабет

Авторите казват, че серните съединения в него, а именно С-метилцистеинът и флавоноидът кверцетин, вероятно дават отражение върху кръвната захар.

Кверцетинът смъква захарта, тъй като активизира усвояването на глюкозата от клетките и подобрява секрецията на инсулин. Съдържа се в много плодове и зеленчуци и е от групата растителни съединения, действащи като “чистачи” в тялото, които поглъщат и унищожават свободните радикали. А е известно, че те предизвикват възпаления и са в основата на много здравословни проблеми. Затова лукът отдавна се ползва като противовъзпалително средство. Има и славата на антиоксидант, който предпазва от съдови усложнения, смъква кръвното и брани сърцето.

От столетия лукът се използва в народната медицина като природен антибиотик срещу простуда, грип, кашлица, болки в ставите и за общо укрепване на имунитета

“Но причинно-следствената връзка между кверцетина и намаляването на кръвната захар трябва да получи солидни научни доказателства при хората - казва д-р Амбриш Митал, шеф на отделението по ендокринология и диабет във водещата клиника Max Saket в Делхи. – Дотогава изводите от изследването остават в сферата на теорията.”

Лученият екстракт, даден на плъховете, е бил в непречистен вид и не особено прецизни количества. Ако ролята на кверцетина при хора с диабет се потвърди на практика и започне да се прилага, той ще се приема само по лекарско предписание в строго определени дози във формата на капсула, пише  в. “Индипендънт”.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648