Доц. Александър Райнов: Не получаваме траен имунитет срещу COVID-19

Наука 13.06.2020 08:44 Снимка: ДНЕС+

Доц. Александър Райнов: Не получаваме траен имунитет срещу COVID-19

Наивно да се смята, че хората, преболедували COVID-19, са защитени от повторно заразяване. Такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR специалистът по оториноларингология доц. Александър Райнов.

"Истината е, че ние не получаваме траен имунитет. Доказано е, че след третия до шестият месец започва едно спадане на антителата в човешкия организъм. Дори пациентите, използвани за донори на плазма, не се използват след този период." - коментира специалистът в предаването "Денят ON AIR".

По думите му, броят на реанимационните легла и на респираторите не е гаранция за ефективното лечение на пациентите с коронавирус.

Доц. Райнов отбеляза, че моделът на разпространение на заболяването е специфичен.

"Излезе една концепция за така наречените супер заразители, които представляват не повече от 20% от всички положителни пациенти, които осигуряват масовото разпространяване от един на друг пациент. Това предстои да бъде доказано. Голяма част от информацията, която първоначално се появи за приложението на различни лекарства, включително негативните статии за препарати като хидроксихлорохин, нурофен, бяха изтеглени от едно от най-авторитетните издания, което всички ние като клиницисти следим." - поясни специалистът.

Според него на този етап няма напълно ефективно лечение, като най-успешна до момента е плазмената терапия.https://dnesplus.bg/nauka/samo-6-mesetsa-imunitet-sreshtu-koronavirusa

Доц. Райнов посочи, че независимо дали имаме недостиг на анестезиолог-реаниматори, по-голямата част от тях имат опит с анестезиология, не с тежка реанимация.

По думите му, в началния период на кризата е имало затруднения при доставянето на индивидуални средства за защита, дезинфектанти, костюми при лекарите на първа линия.

Доц. Райнов добави, че е много важно проба за PCR-тест да се взима от медицински специалист, който е добре запознат с практиката.

"Първоначално се взимаха с дървени накрайници и тампончета, което се оказва, че дава отрицателен резултат. Впоследствие Британското дружество по оториноларингология излезе с препоръка това да бъде накрайник тип четка." - допълни лекарят.

CHF CHF 1 1.81853
GBP GBP 1 2.16174
RON RON 10 4.04465
TRY TRY 10 2.27227
USD USD 1 1.66157