Докато се разширява,Вселената ни поглъща млади паралелни вселени?

Наука 09.02.2024 15:44 Снимка: ДНЕС+

Докато се разширява,Вселената ни поглъща млади паралелни вселени?

Тази хипотеза би обяснила разширяването ѝ по по-елегантен начин, отколкото настоящият космологичен модел

Общоприето е, че Вселената непрекъснато се разширява. Причината за всичко това обаче е малко по-мистериозна. Повечето изследователи са съгласни, че тъмната енергия е отговорна за непрекъснатия пълзящ растеж на нашата Вселена.

Проблемът с това е, че тъмната енергия всъщност никога не е била наблюдавана от науката. Тя е теоретична конструкция, която не е доказана.

Изследователи от Университета на Копенхаген и Токийския технологичен институт твърдят, че нашата Вселена може просто да поглъща "бебешки" паралелни вселени, което води до разширяването.

Или както водещият автор на изследването Ян Амбьорн, физик от Института Нилс Бор на университета в Копенхаген, казва пред LiveScience:

"Основното откритие на нашата работа е, че ускореното разширяване на нашата Вселена, причинено от мистериозната тъмна енергия, може да има просто интуитивно обяснение, сливането с така наречените детски вселени, и че моделът за това може да пасне по-добре на данните отколкото Стандартния космологичен модел."

С други думи, разширяването не изисква тъмна енергия като константа, както я изисква Стандартният космологичен модел.

От една страна, както посочва LiveScience, това обяснява интензивната инфлация, която нашата вселена преживя през първите няколко милисекунди след Големия взрив. Приетата теория е, че хипотетично поле, обикновено наричано "инфлатон", е отговорно; обратно, това ново изследване предполага, че нашата вселена, тогава самата "бебе", може просто да е била погълната от друга, по-стара вселена.

Това би обяснило незабавния бърз растеж - без необходимостта от хипотетична инфлация.

"Фактът, че Вселената се е разширила... за много кратко време, навежда на предположението, че това разширение е причинено от сблъсък с по-голяма вселена", пишат изследователите в изследването, "тоест наистина нашата Вселена е била погълнати от друга "родителска" вселена".

Учените допълват, че тяхното изследване също е теоретично.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993