Дъвченето на дъвка без захар предотвратява преждевременно раждане

Наука 18.02.2022 13:04 Снимка: ДНЕС+

Дъвченето на дъвка без захар предотвратява преждевременно раждане

Дъвченето на дъвка без захар ежедневно намалява преждевременните раждания. Това сочи мащабно проучване, направено сред бременни жени в Малави. То е вдъхновено от предходни изследвания, доказали връзката между лошото орално здраве и преждевременното раждане. Дъвката съдържа ксилитол - химикал, който може да подобри здравето на устната кухина. Ксилитолът се използва като заместител на захарта.

Бременните, които са дъвчели дъвка, са имали по-малко пародонтални заболявания, - състояние, при което тъканта около зъбите се инфектира и възпалява, в сравнение с тези, които не са дъвчели дъвка.

„Констатациите са много обнадеждаващи“, казва Ким Богес, специалист по медицина на майката и плода в Медицинския факултет на Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. Изследователите "подхождат към много сложен проблем в област с ниски ресурси, като се опитват да използват нискотехнологична, лесно приложима интервенция." Ще са необходими повече изследвания, за да се види дали това може да работи в други условия, казва тя.

За новото проучване изследователите са включили около 10 000 жени от осем здравни центъра в столицата Лилонгве в Малави. Жените са били в ранна бременност. Проучването е част от продължил десетилетия проект в региона около Лилонгве, където всяка пета бременна жена ражда преждевременно детето си, - това е един от най-високите проценти на преждевременни раждания в световен мащаб. Бебетата, родени преждевременно, могат да имат усложнения, които увреждат белите им дробове, развитието на нервната система, очите, дробовете, и др., с дългосрочни рискове за здравето и е по-вероятно да умрат през първата си година от живота си, отколкото бебетата, родени на или след термин.

Проучванията, откриващи връзка между пародонталната болест и преждевременното раждане, датират от преди няколко десетилетия.

При пародонтално заболяване има промяна в състава на бактериите в устната кухина и се счита, че те предизвикват възпаление и увреждат тъканта на венците. Оттам бактериите могат да влязат в кръвния поток, за да достигнат до други органи, дори до плацентата, а това води до преждевременно раждане.

Дъвченето на дъвка сред бременните и влиянието на плода все още е обект на допълнителни проучвания./БГНЕС

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648