COVID-19 причинява сериозни мозъчи увреждания и неврологични изменения

Наука 08.07.2020 14:31 Снимка: Ройтерс – човешки мозък , реална снимка

COVID-19 причинява сериозни мозъчи увреждания и неврологични изменения

Учените предупреждават, че инфекцията от Ковид -19 е причинила вълна от мозъчни заболявания и остри неврологични усложнения. За такива са посочени психозата и делириума, както и енцефалит.

В University College London , описват 43 случая на пациенти с Ковид-19, които са страдали или от временна мозъчна дисфункция, инсулт, невронни изменения или други сериозни мозъчни увреждания.

Проучването добавя към досега откритите следи, които оставя инфекцията и възможността вируса да уврежда сериозно мозъка.

„Дали ще видим епидемия от голям брой хора с мозъчни увреждания, като епидемията от смъртоносния енцефалит през 1920 и 1930 година, след епидемията от Инфлуенца през 1918 година, остава да разберем“, съобщава Майкъл Занди от University College London от института по Неврология за Ройтерс.

COVID-19, заболяването от новия коронавирус е  широкоспектърна  респираторна инфекция, която поразява белите дробове.

Но невролозите и мозъчните специалисти, заявяват сериозни притеснения и доказателства, че вирусът уврежда сериозно и мозъка на човека.

„Моето притеснение идва от това, че имаме милиони хора, заболели в момента. И ако след година, имаме 10 млн преболедували вируса, и тези хора или част от тях имат когнитивни дефицити, то това ще се отрази на възможността им да работят, да бъдат пълноценни хора и да живеят нормално“, коментира Адриан Оуен – специалист невролог в Западния университет в Канада в интервю за Ройтерс.

В  University College London, учените публикуваха в „Journal Brain“ опита си с двете пациента, които са страдали от мозъчно възпаление, са диагностицирани с рядкото болестно състояние Остър дисеминиран енцефаломиелит, което е по-често срещано при деца, които са преминали през множество вирусни заболявания.

Екипът твърди, че нормално се срещат около един пациент с ОДЕМ на месец, но сега броят на заболелите за същия период се е увеличил до поне един на седмица, което те описват като притеснително повишаване на заболеваемостта.

Считайки, че заболяването се е появило едва преди месеци, все още учените смятат, че нямат все още данни, които са на базата на дълъг период от време, които да дадат ясна картина какви точно ще са последствията.

Но по думите им, е важно лекарите да имат предвид тези възможни мозъчни и неврологични усложнения.

Според тях, ако рано се диагностицират, много от тях биха били успешно лекувани.

Споед Оуен, са нужни сериозни и задълбочени изследвания, събиране на данни за да имат успех учените за справяне с последствията от този вирус и заболяването, което причинява COVID-19. Тъй като е засегната огромна част от населението.

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.20686
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.18394
USD USD 1 1.60868