Бобрите имат вина за затоплянето на Аляска

Наука 03.07.2020 10:02 Снимка: ДНЕС+

Бобрите имат вина за затоплянето на Аляска

Популацията от бобри в Аляска и в други части на Арктика през последните години се е увеличила значително. Затоплянето и топенето на вечно замръзналите територии са им създали комфортни условия за живот и миграция в региона. В резултат на това бобрите допринасят за още по-голямо топене, смятат учените, които са публикували резултатите от своите изследвания в списание „Environmental Research Letters“.

През последните десетилетия бобрите са започнали да се разпространяват из Арктика, което се дължи както на глобалното затопляне, така и на факта, че никой не ги преследва. Гризачите се възползвали в максимална степен от предоставената им възможност, а популацията им се увеличава експоненциално, твърдят учените.

Климатолозите предполагат, че до края на XXI в южната част на Сибир и в Аляска ще изчезне около една трета от вечно замръзналите територии.

В резултат на това ще се отдели огромно количество замразена органична материя, която се е натрупала в замръзналата почва в продължение на няколкостотин хиляди години. Микробите бързо ще я разложат, вследствие на което ще се отделят големи количества метан и въглероден диоксид. Освен това засушаването на Арктика като следствие от топенето на вечно замръзналите територии, ще доведе до възникването на по-чести стихийни пожари, които също ще унищожат тези запаси от органична материя.

Всичко това ще се отрази негативно не само на природата, но и на живота на хората в полярните райони и в умерените ширини. Преди година климатолозите заявиха, че размразяването ще засегне повече от 70% от инфраструктурата на полярните градове. Това ще се случи независимо от това как ще протича битката с глобалното затопляне в бъдеще.

В хода на изследването станало ясно, че в тези глобални климатични процеси изненадващо участие имат … бобрите.

Изучавайки спътникови снимки в на територии в западната част на Аляска за последните 20 години, учените забелязали, че езерата и другите малки водоеми са се увеличили значително.

Оказало се, че половината от тези водоеми са построени от бобри. Гризачите откривали котловините на стари езера, които били пресъхнали още преди ледниковия период, и започнали да строят в тях язовири, които отново се напълнили с вода.

Това довело не само до увеличаване количеството на новите езера, но и ускорило топенето на вечно замръзналата земя под дъното на някогашните сухи котловини, които сега са пълни с топла вода, благодарение на бобрите.

Учените предполагат, че подобни процеси се наблюдават не само в Аляска, но и в Канада и в други евразийски региони с вечно замръзнала почва.

Всичко това може да ускори топенето и да доведе до верижна реакция, благодарение на което замръзналите територии може напълно да изчезнат. Този факт трябва да се отчита при прогнозиране бъдещето на Арктика и начина, по който ще се промени обликът ѝ през следващите десетилетия. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.79714
GBP GBP 1 2.28192
RON RON 10 3.97664
TRY TRY 10 1.91806
USD USD 1 1.61306