Биоразградимата пластмаса може би не е решение на проблема с отпадъците

Наука 15.03.2023 18:50 Снимка: ДНЕС+

Биоразградимата пластмаса може би не е решение на проблема с отпадъците

Биоразградимата пластмаса може би не е решение на проблема с отпадъците, съобщи АФП, въпреки че много компании се насочват към такъв тип опаковки. Причината е, че все още няма универсална дефиниция за биоразградима пластмаса.

Учените се опасяват, че присъствието на новите опаковки на пазара няма да спомогне за редуциране на опаковките в световен мащаб. "Хората мислят, че правят нещо добро за планетата, купувайки продукти с биоразградима пластмаса, но това не е вярно", казва Гаел От, европейски координатор на фондацията за околна среда "Сърфрайдър". От една страна, класическите пластмасови опаковки, за чието производство се използва петрол, могат да останат в природата стотици години. От друга страна, биоразградимите опаковки, за чието производство се използват полимери от растителен и животински произход, както и петрол, могат да се разградят бързо под въздействието на микроорганизмите. Но това ще стане при положение, че съществува индустриално компостиране или адаптирано домашно такова.

Някои експерти се опасяват, че потребителите ще започнат да изхвърлят опаковките си директно в природата.

Хората ще си кажат: "Забравих торбата с опаковки в гората след пикника, но те са биоразградими", тревожи се Мойра Турньор от организацията "Зиро Уейст Франс".

Биоразградимата пластмаса се разлага на микрочастици в околната среда, но срокът за това зависи от различните екосистеми. Микрочастиците проникват в почвата, в реките, в океаните и представляват здравен риск за живите организми. Те могат да проникнат и в човешкия организъм посредством храната.

За да се избегне разпространението на микрочастици в околната среда, учените препоръчват създаване на нови центрове за компостиране на отпадъци.

Голяма част от експертите са съгласни да се регламентира употребата на термините "биоизточници", "биоразградимо", "компостируемо", "устойчиво" върху опаковките.

Има объркване на пазара, казва Филип Деволфс, търговски директор на ТУЕВ Австрия, едно от големите предприятия, предлагащо на марките сертификат за биоразградимост. Пластмасата, произведена от естествени материали, не е непременно компостируема или биоразградима, допълва той.

За да бъде класифицирана пластмасата като биоразградима, тя трябва да съдържа органична материя - царевица, картофено нишесте, пулпа от тръстика или дървесина. Но понякога в тях може да бъдат намерени съставки от фосилни горива, които не са биоразградими.

Биоразградимите пластмаси може да не съдържат само органични материали, а и полимери от петрол, отговарящи на някои от критериите за биоразградимост. Този тип пластмаса се разпада на въглероден диоксид, вода и биомаса при компостиране. По-рядко това разлагане може да се случи в депо за отпадъци, и то при спазване на определени параметри за влажност и наличие на микроорганизми.

Марката за спиртни напитки "Бакарди" потвърди, че бутилките й в различните райони на Франция през 2023 г. ще бъдат биоразградими. Компанията за сладкарски изделия "Марс-Ригли" също обяви, че бонбоните "Скитълс" ще се предлагат в биоразградими опаковки в САЩ.

Калифорнийският стартъп "Коув" представи първата бутилка за вода, произведена от биоразградима пластмаса.

Нито една от тези компании не е отговорила на исканията на Франс прес за интервю, предаде БТА.

Правителствата би трябвало да обучават потребителите за това какво представлява биоразградимата пластмаса и да санкционират компаниите за евентуални фалшиви декларации, казва Гаел От от "Сърфрайдър". "Да оставим бизнеса да решава какво да прави, означава да се подчиним на закона на джунглата."

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648