Български учен откри нов вид насекомо в джунглата

Наука 05.02.2024 12:24 Снимка: ДНЕС+

Български учен откри нов вид насекомо в джунглата

Български учен откри нов вид насекомо в Северна Амазония. 

„Тръгнах по пътеката през джунглата. И ме изядоха мравките. Аз не знам, може би не се вижда на камерата – но целият съм изяден, целият съм в обриви“, разказа пред bTV Дилян Георгиев, преподавател в Биологически факултет, ПУ „Паисий Хилендарски“.

От дете той мечтае да посети Амазония. Успява да осъществи мечтата си наскоро. И дори внася български принос в науката – открива непроучен досега вид насекомо:

„Новият вид се оказа, че принадлежи и към един интересен род  - Тапинела. Кръстен беше на името на най-близкият град – Емир Монджули. И всъщност тя се казва Тапинела Монджулиендес“, обясни Дилян Георгиев.

Тапинела участва в компостирането на растителните остатъци  във вечнозелените гори. В Амазония българският учен упорито търси да улови с ръцете си анаконда. И това едва не му коства живота:

„Две големи електрически змиорки. Мит е, че могат да ви убият с  толкова голямо електричество, но могат да ви зашеметят. Може да припаднете. И аз, както бях сам в 3 часа през нощта, и в тази вода до коляно, ако ме бяха ударили с тока – може да припаднете и да се удавите в една педя вода.“

В джунглата Дилян се натъква на смъртоносни змии. Улавя една по погрешка, защото мисли, че е безобидна дървесна боа, а се оказва един от най-отровните видове.

„Виждам жълтава дълга змия, обаче лази, лази по земята активна и изтръпнах, защото се оказа, че е албиносна форма на една от най-отровните змии там, наречена ботрокс атропс. Чието ухапване е много много сериозно, обикновено смъртоносно. Ако оцелеете, води до ампутация на крайници“, казва Георгиев.

В Амазония Дилиян и съпругата му боледуват от пеперудена болест – много рядка алергия, причинена от пеперуден прах, който се разпръсва от крилете на особен вид пеперуди на всеки 4 години.

„Такива адски сърбежи аз не съм изпитвал през живота си“, обясни Дилян.

Въпреки несгодите, българският учен е категоричен – би се върнал отново в зеления амазонски рай.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957