Български диетолози потвърдиха ползата от бирата за здравето
Наука 30.07.2014 15:01
Освен свежест в летните горещини бирата може да предложи разнообразни ползи за човешкия организъм при умерена консумация. Този извод бе потвърден от български учени по време на 7-ата Национална конференция на Българското дружество по хранене и диетика и едновременно с това бяха изнесени резултати от ново изследване на качествата на пивото.
От предишни изследвания е известно, че нискоалкохолните естествени напитки като бирата съдържат голямо количество витамини и антиоксиданти. Нивото на тези полезни вещества в пивото дори надвиша това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци - диня, пъпеш, ябълки, моркови.
Актуалното изследване илюстрира, че произведеното у нас пиво е отличен източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти като пролин и глутатион.
Пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген – протеин, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Веществото се синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоено и от храна. Пролинът в напитката се намира в свободна форма и е напълно усвоим от консуматорите.
Глутатион е малък протеин, който се намира в плодовете и зеленчуците и се синтезира и от човешкото тяло. Заедно с витамин C той е основен антиоксидант, унищожаващ вредните вещества, поети от външната среда, като например пестициди и индустриални замърсители. Глутатионът играе важна роля за правилното функциониране на целия организъм.
Представените от българските учени резултати са важно допълнение към знанията за хранителните характеристики на бирата, информира Нова тв./БЛИЦ
От предишни изследвания е известно, че нискоалкохолните естествени напитки като бирата съдържат голямо количество витамини и антиоксиданти. Нивото на тези полезни вещества в пивото дори надвиша това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци - диня, пъпеш, ябълки, моркови.
Актуалното изследване илюстрира, че произведеното у нас пиво е отличен източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти като пролин и глутатион.
Пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген – протеин, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Веществото се синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоено и от храна. Пролинът в напитката се намира в свободна форма и е напълно усвоим от консуматорите.
Глутатион е малък протеин, който се намира в плодовете и зеленчуците и се синтезира и от човешкото тяло. Заедно с витамин C той е основен антиоксидант, унищожаващ вредните вещества, поети от външната среда, като например пестициди и индустриални замърсители. Глутатионът играе важна роля за правилното функциониране на целия организъм.
Представените от българските учени резултати са важно допълнение към знанията за хранителните характеристики на бирата, информира Нова тв./БЛИЦ
![]() |
1 | 2.07559 |
![]() |
1 | 2.26868 |
![]() |
10 | 3.86535 |
![]() |
100 | 4.10014 |
![]() |
1 | 1.67552 |
Последни новини
- 15:05 Германският външен министър призова Путин да се съгласи на прекратяване на огъня
- 14:58 Роналдо подари Porsche на годеницата си
- 14:51 НАСА официално спира да изследва климатичните промени
- 14:44 Другият Зеленски: Въоръжен с писмо от съпругата си и със сако, той благодари шест пъти на Тръмп
- 14:36 Иранските власти извършиха публична екзекуция на четворен убиец
- 14:29 Нарастват случаите на листериоза от сирене в Европа, има починали
- 14:21 Руски медии: Зеленски се натиска за среща с Путин. Кремъл не иска да легитимира киевския бандит
- 14:14 Хелън Мирън: Феминистка съм, но Джеймс Бонд трябва да е мъж