Астрофизици създадоха най-голямата 3D карта на Вселената

Наука 20.07.2020 13:25 Снимка: ДНЕС+

Астрофизици създадоха най-голямата 3D карта на Вселената

Астрофизици показаха най-голямата досега 3D карта на Вселената, резултат от анализ и проучвания на повече от четири милиона галактики, предаде АФП.

„Усилията на стотици учени от около 30 институции по света са довели до създаването на картата, която е пълната история за разширяването на Вселената”, заяви Уил Пърсивал от Университета във Ватерло в канадската провинция Онтарио.

В проекта, стартиран преди повече от две десетилетия, изследователите са вложили “най-точните измервания на историята на разширението на Вселената в най-дълго изучавания досега космически период”, се казва в изявление на авторите.

Картата разчита на най-новите наблюдения на Sloan Digital Sky Survey (SDSS), озаглавена “удължено осцилационно спектроскопско изследване на Барион” (eBOSS), с данни, събрани от оптичния телескоп в Ню Мексико за последните шест години.

Младата Вселена след Големия взрив е сравнително добре позната чрез обширни теоретични модели и наблюдение на космическия микровълнов фон – електромагнитното излъчване на зараждащия се космос.

Проучванията на галактиките и измерванията на разстояния също допринесоха за по-доброто разбиране на процеса на разширяването на Вселената в продължение на милиарди години.

Кайл Доусън от Университета в Юта, който представи картата, заяви, че „изследователите са работили в продължение на пет години, използвайки най-съществените проучвания в космологията през последното десетилетие”.

Астрофизикът Жан-Пол Кнайб от Швейцарския федерален технологичен институт (EPFL) в Лозана, който инициира eBOSS през 2012 г., заяви, че целта е била да се създаде „най-пълната 3D карта на Вселената през целия живот на Вселената“.

За първи път изследователите показаха “небесни обекти, които показват разпределението на материята в далечната Вселена, галактики, които активно образуват звезди и квазари”./БГНЕС

CHF CHF 1 1.80444
GBP GBP 1 2.17689
RON RON 10 4.01344
TRY TRY 10 2.09954
USD USD 1 1.63258