Аспиринът е щит срещу рак на храносмилателния тракт

Наука 06.08.2014 11:25

Ежедневните, дългосрочни дози аспирин може да намалят драстично риска от рак на храносмилателния тракт, показва ново изследване на британски учени.

Аспиринът намалява значително риска от развитие на рак на червата, стомаха и хранопровода. Авторите на проучването установили, че приемът на аспирин в продължение на 10 години може да намали опасността от развитие на рак на червата с около 35%, а смъртните случаи с 40%. Случаите на рак на хранопровода и стомаха могат да намалеят с 30%, а смъртните случаи с между 30 и 50%.

За да има този ефект, трябва да приемате аспирин ежедневно с доза 75-100 мг в продължение на най-малко пет години. Учените не открили положителни ефекти от приема на лекарството за по-малко от пет години.

Аспиринът отдавна даде тласък в борбата срещу сърдечно-съдови заболявания и също е известен и с антираковите си ефекти. Последното проучване дава първите доказателства, че аспиринът може да служи като щит срещу тези видове рак.

Изследването е публикувано в европейския журнал "Annals of Oncology". Негови автори са учените от университета "Куин Мери" в Лондон. /АФП /БГНЕС

CHF CHF 1 2.07559
GBP GBP 1 2.26868
RON RON 10 3.86535
TRY TRY 100 4.10014
USD USD 1 1.67552