Amazon Sidewalk - новата система за споделяне на интернет сигнал

Наука 08.06.2021 14:12 Снимка: ДНЕС+

Amazon Sidewalk - новата система за споделяне на интернет сигнал

Amazon Sidewalk - новата услуга за споделяне на интернет сигнал между различни устройства на компанията, ще бъде активна от днес, 8 юни, за милиони потребители в САЩ. 

Sidewalk представлява своеобразна мрежа между разположени в близост устройства на Amazon, като Echo Dot и Ring звънец например, чрез която едно устройство може да предава интернет сигнал към друго. 

В превод това означава, че ако интернетът на съседа, който има Ring звънец, спре, нашият Echo говорител ще му осигури интернет сигнал, така че съседът ще може да провери кой звъни на вратата му. 

Ако пък спре нашият интернет и не можем да контролираме осветлението у дома, което управляваме чрез Alexa, сигналът на съседа ще ни “спаси”. 

Всяко устройство се свързва с друго такова, което се намира в обсега му, а то от своя страна се свързва с други устройства в неговия обсег, създавайки една доста мащабна мрежа.

Услугата ще е активна по подразбиране от днес и обхваща почти всички устройства с Amazon Alexa, Echo устройствата, камерите и звънците Ring, както и тракерите Tile.

От Amazon твърдят, че целта на Sidewalk e да осигури по-качествено преживяване на потребителите на компанията, като ни успокояват, че всички наши данни ще бъдат криптирани по възможно най-добрия начин. 

Amazon обаче не е сред компаниите, на които можем да разчитаме твърде много, когато говорим за защита на данни и поверителност, както знаем от многобройните гафове с продуктите Ring. 

При желание потребителите могат да деактивират Sidewalk през настройките на Alexa, a максималният трафик, който даден потребител ще отдава на други, е 500MB на месец.  

За момента услугата ще е активна само за САЩ, като от компанията не разкриват кога можем да я очакваме в Европа./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448