40% от жителите на италиански град асимптоматични носители на коронавирус

Наука 30.06.2020 17:13 Снимка: ДНЕС+

40% от жителите на италиански град асимптоматични носители на коронавирус

„Тестването на всички граждани, независимо дали имат симптоми или не, предотвратява избухването на заразата“, заявяват от университета в Падуа

Повече от 40 процента от хората с диагноза COVID-19 в един италиански град не показват признаци на заболяване, сочат резултатите от проучване, публикувано днес. Става ясно, че асимптоматичните носители могат да бъдат значителни разпространители на вируса, предава БГНЕС.

Град Во с население 3200, регистрира първата смърт в Италия от болестта в края на февруари. Веднага бе поставен под двуседмична блокада, по време на която изследователите са успели да тестват над 85 процента от населението за COVID-19.

Те открили, че 2,3 процента от жителите на Во са били заразени в началото на карантината, а 1,2 процента в края на блокирането и че повече от 40 процента от тези, които са дали положителни проби, не показват никакви симптоми.

Авторите на изследването, публикувано в списанието Nature, заявиха, че техните открития показват как бързата изолация на случаите и масовите тестове са били в състояние ефективно да премахнат вируса от града.

„Тестването на всички граждани, независимо дали имат симптоми или не, осигурява начин за управление на разпространението на болестта и предотвратяване на избухването на заразата“, казва Андреа Крисанти от катедрата по молекулярна медицина на университета в Падуа.

„Въпреки „безшумното“ и широко разпространено предаване, болестта може да бъде контролирана“, категоричен е той.

Екипът установи, че асимптоматичните носители на COVID-19 имат вирусен товар като тези, които се разболяват. Макар и да не са болни, те могат да разпространят вируса.

„Дори асимптоматичните инфекции имат потенциал да допринесат за предаване“, казва Енрико Лавецо от университета в Падуа, който допринесе за изследването.

„Асимптоматичната инфекция е напълно неосъзната и според техния начин на живот и професия би могла да засегне голям брой хора, без да променя поведението им“, каза Лавецо.

Данните от Во също показват, че нито едно от децата под 10-годишна възраст не е тествано положително за COVID-19, въпреки че живее с няколко възрастни, които са тествани позитивно.

Общоевропейско проучване, публикувано миналата седмица, показа, че е много малко вероятно децата да умрат от COVID-19, а възрастта е известна като основен рисков фактор за смъртността от вируса. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.79714
GBP GBP 1 2.28192
RON RON 10 3.97664
TRY TRY 10 1.91806
USD USD 1 1.61306