3 университетски преподавателки победиха на конкурса "За жените в науката"

Наука 30.11.2022 10:58 Снимка: ДНЕС+

3 университетски преподавателки победиха на конкурса "За жените в науката"

“Светът има нужда от наука, а науката - от жени.“ Под това мото журито на Дванадесетото издание на Националната стипендиантска програма "За жените в науката" в България обяви на официална церемония в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ имената на трите учени, които са носители на едноименната награда за 2022 г.

Победителките в конкурса, който за дванадесети път отличава успешни млади жени, посветили се на научното поприще, са: д-р Нина Кънева – Добревска, преподавател по неорганична химия в СУ „Св. Климент Охридски“ (за проекта „Пречистване на води от фармацевтични лекарства“); д-р Катерина Такова- Сакалийска, преподавател по биология в Пловдивския университет „Пайсий Хилендарски“ (за проекта „Имунодиагностика на SARS-COV-2 инфекция чрез антиген, продуциран в тютюневи изделия“) и д-р Мая Жекова, преподавател по квантова физика в СУ „Св. Климент Охридски“ (за проекта „Квази-недифрагиращи гаус-беселовни снопове с остатъчен топологичен заряд“).

На тържеството присъстваха акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН; Емануела Томова, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО; Ваня Панайотова, генерален мениджър на L’Oreal България; Албена Чавдарова, заместник-министър на образованието и науката; Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община; Милена Димитрова от екипа на вицепрезидента Илияна Йотова; проф. Николай Витанов, зам.ректор на СУ и председател на журито на конкурса вече седма година поред.

Трите вдъхновяващи български жени са отличени за техните дръзки изследователски идеи сред общо кандидатствали 33 учени по програмата за 2022 г.

„Това е изключително конкурентно състезание. От 33 учени, разделени в шест научни области, първо отсяхме осем финалистки. След това отделихме три от тях. Които и три да бяхме отличили, щяха да бъдат достойни за наградата“, каза проф. Витанов и призова останалите 30 кандидатки догодина отново да участват в Тринадесетото издание на конкурса, ако отговарят на условията му. А на победителките пожела: „Не се уморявайте от успеха.“

„Любопитството към света и подкрепящата социална екосистема е в основата на успеха в науката. Науката е отборна игра“, смятат и трите победителки в конкурса.

„И трите са прекрасни – и като ум, и като визия, озарени от красотата на науката жени“, каза в емоционално слово Ваня Панайотова, генерален мениджър на L’Oreal България, основен организатор на конкурса. „Науката е това, което ще ни позволи да имаме бъдеще“, допълни Ваня Панайотова. Тя е завършила медицина, а съпругът й е научен работник.

Наградата „За жените в науката“ е ориентирана към жени-учени до 35-годишна възраст. Паричното измерение на приза се равнява на 5000 евро и има за цел да подкрепи жените учени у нас в реализирането на техните научни мечти да променят света към по-добро и да ги мотивира да продължат смело кариерата си в България.

В глобален план програмата цели да стимулира развитието на науката, да повиши броя на жените изследователки (едва 33,3 процента от учените в света са дами) и да постигне полово равенство в тази сфера. Пет от общо 3900-те жени учени от целия свят, отличени през годините с приза „За жените в науката“ са носители и на Нобелови награди.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648