2 млн. души в Британия са пострадали от симптоми на "дълъг Covid"

Наука 24.06.2021 13:27 Снимка: ДНЕС+

2 млн. души в Британия са пострадали от симптоми на "дълъг Covid"

Проучване в Британия установява, че около два милиона души може да са имали някои дълготрайни симптоми след коронавирус - понякога известен като "дълъг Covid", съобщава БиБиСи. 

Изследване на React показва, че около една трета от хората, които съобщават, че имат симптоми на коронавирус, имат един или повече симптоми, които продължават поне 12 седмици.

Изследователите казват, че управлението на дългосрочните последици е "голямо предизвикателство". Правителството е осигурило 50 милиона паунда за проучване на "дълъг Covid".

Това е нововъзникващ феномен, който все още не е напълно разбран и няма общоприето определение.

Той обхваща широк спектър от симптоми след първоначална инфекция на Covid, включително умора, кашлица, болка в гърдите, главоболие и мускулни болки.

Около 37% от хората, които са заявили, че имат Covid, са имали поне един симптом с продължителност 12 седмици или повече.

Почти 15% са заявили, че имат три или повече симптоми в продължение на поне 12 седмици.

Дългосрочните проблеми са по-чести при жените и с увеличаване на възрастта.

По-високото тегло, тютюнопушене, по-ниски доходи, хронично заболяване и хоспитализация с Covid са свързани с по-висок шанс да изпитате дълготрайни симптоми.

Умората е един от най-често срещаните симптоми, а при хора, които са тежко болни от Covid, задухът е доминиращ дълготраен симптом.

Изследователите съобщават, че не са сравнявали резултатите с хора, които не са имали Covid, тъй като някои от тези симптоми може да се дължат на други заболявания или състояния.

Те също така казват, че има нужда от повече изследвания, които да надграждат нововъзникващите доказателства.

Изследователите също така посочват, че без стандартна дефиниция за тежестта и обхвата на симптомите е възможно някои хора от тяхната група, например хора с един лек продължителен симптом, да смятат непременно, че имат "дълъг Covid".

Проф. Пол Елиът, директор на програмата React в Imperial College London, коментира, че откритията създават тревожна картина за дългосрочните последици за здравето от Covid.

"Дълъг Covid все още е слабо разбран, но се надяваме чрез нашите изследвания да допринесем за по-доброто идентифициране и управление на това състояние, което според нашите данни и други може в крайна сметка да засегне милиони хора само в Обединеното кралство."

Междувременно друго проучване, проведено от University College London и King's College London, установи, че всеки шести на средна възраст, които съобщават, че са заразени с коронавирус, твърдят, че имат дълги симптоми на Covid.

Това състояние намалява до един на 13 сред по-младите пълнолетни.

Здравният секретар Мат Ханкок обясни, че "дълъг Covid може да има трайно и изтощително въздействие върху живота на засегнатите."/news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448