Мултимедия 17.03.2024 17:40 Снимка: АР/БТА

Вулканът на Рейкянес отново бълва дим и лава (ВИДЕО)

Във видеоклип, заснет от хеликоптер на бреговата охрана, се виждат фонтани от разтопена скала да бликат от дълга пукнатина в земята

Вулкан в Исландия изригна снощи за четвърти път от декември насам и изхвърли дим и яркооранжева лава във въздуха в рязък контраст с тъмнината на нощното небе, предаде Ройтерс, позовавайки се на метеорологичната служба на страната.

 

Във видеоклип, заснет от хеликоптер на бреговата охрана и показан по обществената телевизия RUV, фонтани от разтопена скала бликат от дълга пукнатина в земята и лавата се разлива бързо във всички посоки. Изригването започна в 20.23 ч. по Гриуич от пукнатина дълга около 2,9 километра, подобно на предишното изригване през февруари, се казва в изявление на исландската метеорологична служба.

Властите предупреждаваха от седмици, че предстои изригване на полуостров Рейкянес, южно от исландската столица Рейкявик. Мястото на изригването беше между Хагафел и Стора-Скогфел, както при предишното изригване на 8 февруари, съобщи метеорологичната служба.

Сайтът на летище "Кефлавик" в Рейкявик е останал отворен както за заминаващи, така и за пристигащи пътници.

Изглежда лавата тече бързо на юг към близкия рибарски град Гриндавик, където някои от общо 4000 жители се бяха завърнали след предишни изригвания, съобщи метеорологичната служба.

Градът отново се евакуира, предаде обществената телевизия RUV.

Изригването през януари изпепели до основи няколко къщи.

Исландската полиция съобщи, че е обявила извънредно положение за района.

Близкият луксозен геотермален спа център "Блу лагун" веднага затвори врати, както направи по време на предишни изригвания.

В Исландия, която е приблизително с размера на американския щат Кентъки, има повече от 30 активни вулкана. Това прави северния европейски остров основна дестинация за вулканичен туризъм - сегмент от туристическата индустрия, който привлича хиляди търсачи на силни усещания.

През 2010 г. облаци пепел от изригвания на вулкана Еяфялайокул в южната част на Исландия се разпростряха върху големи части от Европа и станаха причина за отмяна на около 100 000 полета, а стотици исландци бяха принудени да се евакуират от домовете си.

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594