Ватикана ще реставрира балдахина на Бернини в базиликата „Свети Петър“ (ВИДЕО)

Мултимедия 12.01.2024 15:29 Снимка: ДНЕС+

Ватикана ще реставрира балдахина на Бернини в базиликата „Свети Петър“ (ВИДЕО)

Проектът за реставрация и консервация е на стойност 700 000 евро, като е финансиран изцяло от Ордена на Рицарите на Колумб и ще използва опита на реставратори от Ватиканските музеи

Ватиканът представи плановете си за едногодишна реставрация на монументалния балдахин над главния олтар на базиликата "Свети Петър", като обеща да завърши работата по шедьовъра на Бернини преди Юбилейната година на папа Франциск през 2025 г., съобщи АП, цитирана от БТА.

Проектът за реставрация и консервация е на стойност 700 000 евро, като е финансиран изцяло от Ордена на Рицарите на Колумб и ще използва опита на реставратори от Ватиканските музеи. Проектът бележи първата цялостна работа по близо 30-метровия балдахин от 250 години насам.

Структурата, която е разположена над главния олтар на базиликата, за да осигури церемониално покритие на гроба на свети Петър под него, датира от 20-те - 30-те години на XVI в. Тогава папа Урбан VIII възлага на Джан Лоренцо Бернини да създаде балдахин за гроба на апостола.

Балдахинът се смята за едно от най-сложните многоматериални произведения на изкуството на всички времена, с неговите мрамор, бронз, дърво, злато и желязо. В крайна сметка в изграждането му участват множество други художници и занаятчии, включително майсторът архитект от този период Франческо Боромини.

Четирите масивни усукани колони на балдахина с позлатени херувими и лаврови клонки са вдъхновени от мраморните колони, които обграждали гробницата на свети Петър в древната базилика, която се е намирала на мястото на днешния храм "Свети Петър" - най-голямата църква в света.

Кардинал Мауро Гамбети, който отговаря за базиликата, представи проекта за реставрация на пресконференция в четвъртък. Той обяви, че работите, включващи изграждане на масивно скеле около 29-метровия балдахин, ще позволят всички литургични чествания да продължат през цялата година и ще приключат до декември.

Пиетро Зандер, отговарящ за художественото наследство на базиликата, съобщи, че реставрацията включва най-вече цялостно почистване на покритата с прах и мръсотия структура. Това не е лесна задача, като се има предвид, че тя е увенчана с четири 2,5-тонни статуи на ангели, кацнали върху 9-тонните колони.

Друга част от работата е насочена към консервация, защото има данни, че части от балдахина се разпадат. Освен това някои от материалите са претърпели вековна деградация от промените в температурата и влажността, в резултат на това, че 50 000 души минават през базиликата всеки ден, променяйки нейния микроклимат, поясни Зандер.

"Предпоставка за планирането на реставрацията всъщност е знанието, че си имаме работа с гигант", каза Зандер и допълни: "Гигант на изкуството на всички времена, но преди всичко гигант по форма и размери".

Папа Франциск трябва да открие Юбилейната година, като отвори Светата врата на базиликата в началото на 2025 г.

Юбилеят е специална свещена година на благодат, опрощение на греховете и поклонничество в Католическата църква. Обикновено се провежда веднъж на всеки 25 години, макар че папата може да свиква извънредни юбилейни години и по-често, като например в случая с Годината на милосърдието, свикана от папа Франциск през 2016 г.

Основна част от всеки юбилей е Светата врата (Porta Sancta). Тази врата на базиликата "Свети Петър" е запечатана отвътре и се отваря само през Юбилейната година.

Отварянето на Свещената врата символизира предлагането на "необикновен път" към спасението за католиците по време на юбилейна година. Поклонниците, които преминават през Светата врата, получават пленарна индулгенция при обичайните условия.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993