Стоунхендж не е видимо повреден от боята, с която го напръскаха екоактивисти

Мултимедия 21.06.2024 15:43 Снимка: ДНЕС+

Стоунхендж не е видимо повреден от боята, с която го напръскаха екоактивисти

Хилядолетният каменен комплекс Стоунхендж изглежда непокътнат, след като протестиращи срещу климатичните промени бяха арестувани за това, че са го напръскали с оранжева боя, съобщи АП, цитирана от БТА.

Работници са почистили камъните и около 4500-годишният монумент е видимо непокътнат, заяви Ник Мериман, главен изпълнителен директор на благотворителната организация "Английско наследство" (English Heritage), която стопанисва паметника.

"Трудно е да се проумее този акт и ние сме дълбоко натъжени", каза Мериман пред радио Би Би Си. "Това е вандализъм по отношение на един от най-известните древни паметници в света", добави той.

Сутринта в четвъртък обектът, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, отново отвори врати и се очакваше да приеме хиляди празнуващи, които да отбележат лятното слънцестоене - най-дългия ден в годината в Северното полукълбо.

Стоунхендж е изграден върху ветровита равнина в Южна Англия на няколко етапа, започнали преди 5000 години. Произходът и предназначението му остават донякъде загадка, въпреки че каменният кръг съвпада с изгрева на лятното слънцестоене и залеза на зимното слънцестоене, привличайки тълпи от спиритисти, друиди и поклонници на слънцето.

В четвъртък 73-годишен мъж и 21-годишна жена бяха освободени под гаранция, след като ден по-рано бяха арестувани по подозрение в престъпно увреждане, повреждане на древен паметник и възпрепятстване на лице да извършва законна дейност.

Групата за борба с климатичните промени "Просто спрете петрола" (Just Stop Oil) пое отговорност за деянието в сряда и публикува видеоклип, на който се вижда как мъж, идентифициран от нея като Раджан Найду, напръска оранжева боя върху един от вертикалните каменни блокове.

Събралите се на мястото хора се чуват да крещят "спрете" и един човек се намесва, като се приближава до Найду и го хваща за ръката. Докато човекът се мъчи да го отдръпне от паметника, друг мъж се включи в схватката и отнема кутията с боя.

Вторият протестиращ, идентифициран като 21-годишната Нийв Линч, успя да напръска три камъка, преди да бъде спряна.

От "Просто спрете петрола" заявиха, че боята е направена от царевично нишесте и ще се разтвори при дъжд.

Мериман каза, че експерти обаче са почистили оранжевия прах от камъните, защото са се притеснявали как може да реагира на водата.

Акцията на екоактивистите беше сред дългата поредица от деструктивни действия на "Просто спрете петрола" за привличане на вниманието към климатичната криза. Протестите са спирали спортни събития, замърсявали са известни произведения на изкуството и са предизвиквали задръствания. Акциите доведоха до осъдителни присъди и критика от широката общественост.

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599