Маньо Манев с юбилейна изложба,  посветена на 75-ия му рожден ден

Мултимедия 05.06.2020 09:02 Снимка: ДНЕС+

Маньо Манев с юбилейна изложба, посветена на 75-ия му рожден ден

„Радостен съм, че хора като Вас не спират да творят! Вярвам, че именно в моменти на изпитания досега до изкуството става все по-необходим за всеки от нас! То е сред тези чудни „лекарства“, които ни помагат да преоткрием себе си по един неповторим начин и да оцелеем в объркаността на ежедневието!“, с тези думи областният управител на област Русе Галин Григоров се обърна към художника Маньо Манев по случай предстоящото откриване на юбилейната му изложба, посветена на 75-ия му рожден ден, който беше през месец март тази година.

Макар и много да може да бъде написано и казано за живота и творчеството на Маньо Манев, то със сигурност може да се посочи, че през целия си житейски път той винаги се е стремял и продължава да се стреми към искреност, с която да предаде чувствата си на ценителите на живописта. Той е от този тип творци, които се обявяват против т.нар. върл материален реализъм просто защото според него в картината трябва да преобладава духовното, което на практика превръща човека в творец. Художникът по никакъв начин не отрича красотата на природата, но за него тя е гений, който не може и не бива да бъде копиран, а единствено пресъздаван.

„Дали ще рисувам пейзаж, натюрморт или тяло, то винаги се стремя да го одухотворя, за да може човекът, който гледа картината да се зарадва и да усети това, което искам да му предам като емоция! Изкуството няма таван! В него всичко винаги може да се направи по-добре!“, коментира той.

От своя страна съпругата му, която е посветила живота си на литературата и която е сред неговите най-големи ценители, но същевременно и критици Румяна Манева допълва, че специфично за нейния съпруг е рисуването в слънчевите цветове, като жълто, оранжево и червено, а също така и в синьо, но тук е изненадата, че то е топло и дълбоко и противно на очакванията не излъчва студенина, а напротив. И двамата обясняват този на пръв поглед странен факт с вложените трепет и душевност от опита за пресъздаване на заобикалящия ни свят.

Сякаш съвсем не случайно сред любимите им български писатели е Стефан Цанев, а едно от произведенията, за който не крият свето възхищение е неговата пиеса „Цигуларката на Бога“.

„Човекът на изкуството задава и поддържа висотата на естетическите категории! Той може да изобрази пошлостта, но и там трябва да има усет за мяра!, допълва още Румяна Манева, която очевидно не може да се примири с принизеното отношение към изкуството.

Нямам как да не бъде отбелязано и, че Маньо Манев има 19 самостоятелни изложби в Русе и многобройни участия в национални и международни изложби, а освен това той няма пропуснато биенале в Русе , като припомняме, че досега тук са реализирани 7 такива.

Изложбата включва 55 платна и е експозирана в Художествената галерия в град Русе на ул. „Борисова“ 6, като всеки, желаещ ще може да разгледа отблизо експозицията до 16-ти юни включително.

CHF CHF 1 2.02237
GBP GBP 1 2.32242
RON RON 10 3.93369
TRY TRY 100 5.44702
USD USD 1 1.79632