Маите и най-голямата и стара постройка на древния народ

Мултимедия 08.06.2020 19:27 Снимка: ДНЕС+

Маите и най-голямата и стара постройка на древния народ

Цивилизацията на маите е една от най-интересните и изследвани от историци и археолози. А едно ново откритие в Мексико ни дава нова информацията за това на какво е бил способен древният народ.

Досега за най-старите и грандиозни творения на маите се смятаха пирамидите им. Но през 2017 г. екип археолози от Университета в Аризона с помощта на технология за дистанционно проучване попада на наистина ценна находка - комплекса Aquada Fénix.

Неговото изучаване и археологическите разкопки отнемат доста време, а учените вече са категорични, че това е най-ранната и мащабна структура, строена от маите - по-голяма и от голямата пирамида в Чолула, която досега се смяташе за връх на архитектурата на маите.

Височината на комплекса е 15 метра, а дължината е близо километър и половина. Според археолозите, той е толкова голям, че ако се разхождаме из него, изглежда като част от естествения пейзаж. Всичко това е повдигнато на огромна платформа, заобиколена от канали.

Aquada Fénix е построен между 800 и 1000 години преди новата ера, което го прави на близо 3000 години. Една от отличителните черти е, че в него липсват всякакви каменни скулптури на владетели, каквито задължително присъстват във всички останали открити храмове на маите, пише BBC. 

Работилите по проекта учени са категорични, че се е използвал за различни религиозни ритуали. Открити са различни предмети, използвани в тях, като брадви. Това е било място за събиране на общността, затова и за неговото построяване са вложени толкова много усилия./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876