"Градът на бъдещето" в Катар се превръща в чудо с нов проект

Мултимедия 16.02.2024 14:21 Снимка: ДНЕС+

"Градът на бъдещето" в Катар се превръща в чудо с нов проект

Лъскавият нов град Лусаил ще получи привличащо вниманието допълнение - музей и център за изкуства, който се отличава с поразителен дизайн

Музеят в Лусаил, чието строителство ще започне по-късно тази година, ще бъде висок 30 метра и ще бъде разположен на пет нива. Сградата ще има площ от 11 000 кв. м и ще разполага със зони за художествени изложби и пространство за "мозъчния тръст" за дискусии по глобални проблеми.

Наричан "градът на бъдещето" на Катар, Лусаил се намира на около 16 северно от столицата на Катар, Доха. Строителството на Лусаил започва през 2006 г. и в бързо развиващия се град се намира един от най-емблематичните небостъргачи на държавата от Персийския залив - Katara Towers. Друг от архитектурните му шедьоври, стадионът на Лусаил, беше домакин на финала на Световното първенство по футбол през 2022 г. Очаква се след завършването си градът да има капацитет за 200 000 жители, пише CNN.

Голяма част от дизайна на музея е вдъхновен от мюсюлманската архитектура и култура, както и от заобикалящата среда, казва архитектът Жак Херцог. Той обяснява, че формата на полумесеца, която се среща в цялата ислямска култура, е била ключов фактор при проектирането на сградата. Във вътрешността на музея посетителите ще бъдат водени от "булевард" във формата на полумесец.

"Това е част от идентичността на някои мюсюлмански династии, но и в по-прагматичен план, това е крива на булевард, при който не се вижда къде точно свършва. Това е детайл, който е важен за нас. Мястото, откъдето започвате и къде свършвате, всъщност не е предварително определено и оставя място за въображението",казва Херцог.

Съоснователят на швейцарската архитектурна компания Herzog & de Meuron е добре запознат с дизайна на музеи. Преди това неговата фирма работи по музея M+ в Хонконг, музея на изкуствата Pérez в Маями и Tate Modern в Лондон, както и по националния стадион в Пекин за Олимпиадата през 2008 г.

Херцог се надява, че този проект ще се впише не само в силуета на Лусаил, но и в пясъка, скалите и морето, които го заобикалят. Музеят ще бъде построен на остров Ал Маха - рекултивирана земя, разположена в близост до бреговата линия на Катар, която, според Херцог, непрекъснато се променя. Първа копка на сградата беше направена миналия декември, а наскоро бяха публикувани и нови изображения на сградата.

Структурата ще бъде изградена предимно от местни материали - не само позовавайки се на идеята за свързване на музея със земята, която го заобикаля, но и от съображения за опазване на околната среда.

Музеят ще има зелени площи с ендемични дървета и растения, докато слънчевите панели и ефективното управление на водните му ресурси частично ще компенсират емисиите на въглероден диоксид и ще намалят потреблението на вода.

Ориенталско изкуство

Сградата ще включва различни зали за редовни изложби и ориенталски произведения на изкуството, достигнало връх на популярността си през 19 век и представящо възприятието на Запада за Северна Африка и Близкия изток по това време.

Акцентът на арт пространството ще бъдат четири зали, всяка от които вдъхновена от класическата архитектура на четирите страни на ислямския културен свят. Северната ще е вдъхновена от Истанбул, южната от Кайро, западната от Сарагоса в Испания, а източната - от Исфахан в Иран.

"Това е нещо, което ме занимаваше в продължение на много години - идеята да взема парчета от исторически сгради и да ги преместя някъде другаде, сблъсквайки ги в съвременна структура", допълва Жак Херцог.

В залите ще се провеждат различни симпозиуми - от дебати между учени до провеждане на медиации между глобални лидери. През последните години Катар пое ролята на посредник в конфликта в Украйна и войната между Израел и Хамас.

Музеят е описан и като "многопластов сук" - идея, която се свързва с традиционните пазари на Близкия изток. Souq Waqif, например, е една от най-емблематичните характеристики на Доха. Концепцията диктува създаването на пространства, имитиращи заведения за хранене, магазини и джамия на няколко етажа в музея. Вярвам, че това ще се превърне в основен гръбнак в сградата. Това е нещо като град сам по себе си", смята Херцог. Очаква се музеят Lusail да бъде завършен през 2029 година.

Снимки: herzogdemeuron.com

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594