Мултимедия 03.12.2021 16:38 Снимка: ДНЕС+

Големите Модернисти на XX век завладяват Галерия Vivacom Art Hall

Галерията е първата в България, която показва и продава оригинални графични творби на големите майстори в изкуството

Галерия Vivacom Art Hall на ул. Оборище 5 отбелязва своята 10-годишнина с една интригуваща изложба, посветена на големите „Модернисти на XX век“. От Tribune.bg се срещнахме с арт директора на галерията и куратор на изложбата Деница Атанасова-Гергова, която ни разкри как е възникнала идеята за тази експозиция.

„Истината е, че решихме предколедно да вдигнем нивото на радост и щастие и малко да заредим батериите си преди настъпващите Коледни празници. Минаха тежки месеци в България и ние решихме, че под някаква форма основната мисия на изкуството, както самият Пикасо казва, е да изчиства прахта от всекидневния живот от душата. Всъщност това ни вдъхнови да направим традиционна за нас изложба, посветена на модернистите на 20-ти век. Това са лидерите в Модернизма – Пабло Пикасо, Марк Шагал, Хуан Миро, Анри Матис, Фернан Леже и Салвадор Дали, като тук е представено графичното изкуство на тези автори, има експонати от техни графични търсения“, сподели Деница Атанасова-Гергова.

В изложбата са представени 14 нови и непоказвани досега изумителни експонати на Пабло Пикасо от серията „Carnet de la Californie“ /портфолио, включващо 25 литографии, от изданието 500, отпечатано от ателие Mourlot, Париж/ и „Коридите“. Ценителите на изкуството могат да се насладят и на уникални творби на Салвадор Дали от серията „Библия Сакра“, която съдържа текста на Библията със 105 цветни литографии /смесена техника/, създадени през 1963 – 1964 година. Това е най-голямата публикувана серия с илюстрации на автора, издадена е от Ридзоли едишънс – Милано, Италия. Изданието е поръчано от Джузепе Алберто – добър приятел и водещ покровител на Дали. И това не е всичко. В експозицията могат да се видят още произведения на Марк Шагал от Библейската му серия, създадена през 1960 година, която е една от най-емоционалните му серии. Портфолиото включва общо 24 цветни литографии, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст. Сред тях попадат „Изгонването на Адам и Ева от Райската градина“, „Молитвата на Йов“ и други.

„Миналата година декември месец всички галерии бяха официално в локдаун и ние не можахме да реализираме физически нашата изложба „Библията през очите на Шагал и Дали“. Тя беше организирана онлайн и беше посетена от близо 50 хиляди човека виртуално. Имахме доста запитвания с желания от страна на ценители на изкуството и колекционери от България да видят реално, физически тези творби и ние решихме, че сега около декември е добър моментът да организираме такъв тип изложба. Всъщност част от двете серии – Библейската серия на Шагал и „Библия Сакра“ на Салвадор Дали, присъства и в настоящата експозиция. По отношение на „Библия Сакра“ бих искала да отбележа, че самата серия съдържа 105 цветни литографии в смесена техника, които са направени по 105 акварела, създадени от Дали през 1963-1964 година. Чрез тях гениалният художник изследва мотивите на Библията и самият той започва да има търсения в областта на вярата, тъй като до този момент е бил доста откъснат от католическата църква. Неговият приятел Джузепе Алберто го подтиква да се насочи и към библейската тематика“, разказа Деница Атанасова-Гергова.

Знаейки, че изработването на произведенията ще изисква художникът добре да изучи Библията, Алберто се надявал по този начин да върне приятеля си към вярата и католическата църква. Той смятал, че Дали е твърде обсебен от съпругата си Гала.

„Произведенията са изключително интересни, защото са създадени от няколко техники. В тях има комбинация от офсетова литография (б.р. известна още като фотолитография), тонова литография и сериграфия, като са приложени лакове и металически мастила. Освен това са подпечатани в плочата при изработката от Дали, с неговия подпис. Невероятното майсторство и артистичност са очевидни във всяко едно от тези творби. Те почти напълно отговарят на акварелните оригинали на Салвадор Дали. Важно е да отбележим, че тази серия - „Библия Сакра“, не е била показвана физически никога в България и сега за първи път може да бъде видяна“, подчерта арт директорът на галерията.

Част от картините в изложбата идват от прочутото Ателие „Мурло“ в Ню Йорк, най-големият в света издател на оригинално графично изкуство, което работи с творците. Галерия Vivacom Art Hall ни предоставя възможността да видим и постери от реализирани вече изложби на модернистите и Ателието. Всички произведения ще могат да бъдат закупени и да станат част от колекциите на българските почитатели.

„Аз съм много щастлива, защото има много голям интерес към изложбата, както от любителите на изкуството, така и от колекционерите. Мисля, че е рядка възможност да бъде видяна. Галерията вече е на 10 години и моите наблюдения са, че българската публика има отношение към графичното изкуство, към Модернизма, към тези автори, които са гиганти, разбира се. Българската публика лесно се намира в образите и предметите, които тези артисти са създавали. Много от колекционерите закупиха част от творбите още на самото откриване на изложбата, което само по себе си показва колко стойностни са те“, посочи Деница Атанасова – Гергова.

Галерия Vivacom Art Hall е подготвила още една изненада, с която предизвиква вдъхновението на публиката и е само за ценители - специално арт събитие от поредицата „Арт и Вино“, което ще се състои на 4 декември от 17:00 часа.

Докато се наслаждавате на чаша хубаво вино и приятен разговор с приятели, може да създадете ваша собствена картина, вдъхновена от големите имена в Модернизма - Пикасо, Миро, Шагал и Дали. Ще имате възможността да разгледате шедьоврите на модерните автори и с помощта на професионален художник да създадете собствена картина, която да запазите като спомен или да подарите на любим за вас човек.

„Тази събота организираме ексклузивно ателие, по време на което любители могат да рисуват по творби на тези автори. Ще има и кратка презентация на изкуството им. За да вземете участие в събитието е необходимо предварително записване“, заяви арт директорът на галерията Деница Атанасова – Гергова.

Всички, които желаят да се докоснат до частица от изкуството на гениите на Модернизма, могат да видят експозицията „Модернистите на XX век“ до 22 декември 2021 година в галерия Vivacom Art Hall Оборище 5, като входът е свободен./tribune.bg

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993