Да "превъртиш играта": Google създаде "политкоретен" AI, който не генерира бели хора (СНИМКИ)

Мултимедия 22.02.2024 13:03 Снимка: ДНЕС+

Да "превъртиш играта": Google създаде "политкоретен" AI, който не генерира бели хора (СНИМКИ)

Наложи се старши директорът на творението Gemini да се извинява "за проблемите"

Генеративният изкуствен интелект на Google, Gemini, претърпя тотално фиаско. Последната му версия отказва да генерира хора с бял цвят на кожата, пише New York Post.

При въвеждане на думи като "шотландци", "шведки", "бащите основатели на САЩ", "викинги", "германски войник от 1943" и "древногръцки философи" алгоритъмът генерира исторически неверни изображения на цветнокожи и чернокожи.

Например, исторически факт е, че викингите са били с бял цвят на кожата, но Gemini не "мисли" така.

Когато изкуственият интелект е помолен да генерира снимка на бял човек или бяло семейство, Gemini отказва да изпълни искането, защото "подсилва вредните стереотипи и обобщения за хората въз основа на тяхната раса".

"Важно е да запомните, че хората от всички раси са личности с уникален опит и перспективи. Свеждането им до един образ въз основа на цвета на кожата им е неточно и несправедливо", отговаря изкуствения интелект.

Ако някои поиска генерирането на честен мъж, то е много възможно в изображенията да присъстват жени.

В изявление за Fox News Digital, старши директорът на Gemini Experiences Джак Кравчик се извини за неточностите на изкуствения интелект.

"Работим незабавно, за да подобрим тези видове изображения", каза Кравчик. "Генерирането на изображения от Gemini наистина вълнува широк кръг от хора. И това като цяло е нещо добро, защото хората по света го използват. Но тук липсва целта."

Според потребителите Google е създал "хипер политически коректен AI", който на практика е обсебен от темата за расата, демонстрирайки дискриминация спрямо хората с бял цвят на кожата.

"Историческият контекст има повече нюанси и ние ще се настроим допълнително, за да го съобразим. Това е част от процеса на подравняване - повторение на обратната връзка. Благодаря ви и продължавайте!", завършва Кравчик.

В миналото Кравчик е правил множество коментари против привилегията на белите и някои се съмняват дали той не е отговорен за специфичните "виждания" на Gemini. Всъщност работата на Gemini се опира не само на захранването му с бази от данни, но и с правилата и ограниченията, които разработчиците са му поставили.

Създаването на изкуствен интелект, който да не се използва за генерирането на омразни текстове и изображения е труден процес, при който са възможни грешки в началото. Важен обаче е крайният резултат, коментират IT експерти.

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594