Мултимедия 24.06.2020 14:13 Снимка: Мехмед Азиз

"Белите нощи на Разград" представи едно "Пътешествие между два свята"

В рамките на традиционния фестивал на материалното и нематериалното културно наследство "Белите нощи на Разград" в етнографската къща в града танцови и фолклорни състави представиха "Пътешествие между два свята" - магически практики за прогонване на болести и зли сили.

Посетителите бяха посрещани под арка с  венец от билки и с букетчета от билки за здраве. 

По традиция фестивалът се прави в две последователни вечери - в нощта срещу Еньовден и на самия Еньовден - 23 и 24 юни. С езика на различните видове изкуства, всеки един от музеите оживява с артистичните изпълнения на представители на разградските културни институти.

Първата нощ е посветена на градските къщи-музеи. Тази година към тях се присъединиха и танцови школи и състави - като "Хорце", "Пулс", "Сладури" и др. В къщата-музей "Станка и Никола Икономови" се проведе "Среща с автограф" с поетесата Ивелина Радионова.

В къщата-музей "Анание Явашов" беше открита изложба, посветена на 165-та годишнина на основателя на музейното дело в Разград. Вечерта приключи в Етнографския музей, където бяха представени "магически практики за прогонване на болести и зли сили".

Втората от "Белите нощи" пак по традиция е посветена на античното минало на Разград и на Археологическия резерват "Абритус". Безвъзмездно бяха представени  туристическите маршрути в резервата.

CHF CHF 1 2.0066
GBP GBP 1 2.32757
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.43804
USD USD 1 1.79599