Зоопаркът в Хавана се сдоби с бяло тигърче

Любопитно 09.06.2021 15:31 Снимка: БГНЕС

Зоопаркът в Хавана се сдоби с бяло тигърче

Зоологическа градина в Хавана представи първия в страната бял бенгалски тигър, рядък тип, за който не е известно, че съществува в дивата природа, съобщи АФП.

Майката Фиона роди четири малки - включително белия тигър Янек - в Националния зоопарк на Куба през март; но едва сега се казва, че малките са достатъчно независими, за да бъдат представени на обществеността, докато играят и плуват в своя специален басейн в зоопарка.

"Много сме щастливи, че в Куба се е родил бял тигър; това се случва за първи път", каза пазачът на животните Анхел Кордеро.

Това са и първите тигърчета, родени на кубинска земя от повече от 20 години.

Заедно с Янек, Фиона и мъжкият бенгалски тигър Гарфийлд са гордите родители на сестрите Мелиса и Габи и брата Мигел.

Природозащитната група WWF описва белите тигри като "генетична аномалия", за която не е известно да съществува в дивата природа. Има няколко десетки в плен.

Белите тигри са бенгалски тигри, чиито родители носят рецесивен ген, според нестопанската организация Wildcat Sanctuary в Минесота, която помага и изучава котки. Те не са албиноси или отделен вид.

Азиатските големи котки са класифицирани като застрашени от Международния съюз за опазване на природата. WWF казва, че около 3900 тигри остават в дивата природа, "но е необходима много повече работа за защита на този вид, ако искаме да осигурим бъдещето му в дивата природа."

„В някои области, включително голяма част от Югоизточна Азия, тигрите все още са в криза и намаляват като брой“, се казва на уебсайта на WWF.

Кордеро каза, че малките проявяват типично "агресивно" поведение, имитирайки майка си, докато уж се „атакуват” един друг.

В зоопарка Фиона получава 10 килограма месо на ден, докато малките, които вече тежат между осем и 11 килограма, получават по два килограма месо./БГНЕС

CHF CHF 1 1.78729
GBP GBP 1 2.28592
RON RON 10 3.97083
TRY TRY 10 1.89161
USD USD 1 1.64438