Жените след 40 години се нуждаят от витамин В12

Любопитно 26.11.2020 09:52 Снимка: ДНЕС+

Жените след 40 години се нуждаят от витамин В12

Изследване на американски учени показва, че 4% от жените на възраст между 40 и 60 години страдат от дефицит на витамин В12, а още по-голям процент от нежния пол игнорира тревожните симптоми на дефицит на този витамин. Искате красива коса, здрава кожа и стабилна нервна система?

Често в ежедневието не се вслушваме в сигналите на тялото си, игнорирайки ги или обвинявайки стреса за умората и главоболието. Но  причината за лошото здраве на жената над 40 години се крие много по-дълбоко.

Има 14 симптома, които говорят  за дефицит на витамин В12  в крехкото женско тяло.                

Замайване, световъртеж и загуба на координация

При тези жени, които най-често посещават невролози с оплаквания от световъртеж, нивото на витамин В12 е много ниско. И тъй като цианокобаламинът засяга миелиновата обвивка на нервите, липсата му в организма води до необратими увреждания на нервите, последвани  не само от чести световъртежи, но и пълна загуба на координация.

Проблеми с ноктите и нездрава коса

Косата е загубила предишния си блясък, станала е чуплива, тънка, рядка? Изтъняват ли, чупят ли се, белят ли ви се ноктите? Всичко това показва липса на ценния витамин В12.

Мускулна слабост

Влияейки на нервната система, липсата на цианокобаламин причинява не само обща умора, но и истинска мускулна слабост!

Задух

Този неприятен симптом е едно от последствията от анемия, причинена от липса на витамин В12. Недостатъчното количество хемоглобин затруднява доставката на кислород до тъканите, като по този начин принуждава белите дробове да работят извънредно в търсене на необходимия за тялото кислород.                                           

Проблеми със зрението

При тежки случаи на дефицит на витамин В12 се засягат зрителният нерв и съдовете на ретината, настъпва ефектът на двойно виждане, замъгляване, трепкащи „мушици“ пред очите и дори временна слепота.

Постоянна умора

Недостатъчно хемоглобин - недостатъчно кислород. Ако нямате достатъчно кислород, се появява постоянно желание да спите. Поради липсата на цианокобаламин, женското тяло започва да се нуждае от почивка, дори ако спите достатъчно.

 Бледост на кожата

За да се отървете от досадни синини и бледа кожа, препоръчва се да проверите дали количеството на витамин В12 е нормално. Липсата му води до нарушаване на хемопоезата (кръвообразуването) и унищожаване на някои от кръвните клетки, в резултат на което се отделя жлъчният пигмент билирубин, което придава на кожата толкова мрачен блед нюанс.

Изтръпване

Един от най-неприятните неврологични симптоми на B12 - дефицитна анемия. Поражението на нервните мембрани и липсата на кислород се проявяват чрез изтръпване на крайниците, както и появата на гърчове. За да избегнете болезнени симптоми, препоръчваме да поддържате нивата на витамин В12 в норма.

Проблеми с паметта

Не можете да си спомните името на стар приятел или поставяте ключовете си в хладилника вместо в чантата? Време е да проверите нивото на витамин В12 и да започнете незабавно да го попълвате!

Промени във външния вид на езика

Червеният лакиран език е сигурен признак за дефицит на витамин В12. Поради недостиг на витамини структурата на езика претърпява промени, той става яркочервен, сякаш е лакиран. Сякаш това не е достатъчно, в езика се появява неприятно усещане за парене и изкривяване на вкусовите усещания.

Промени в настроението

Липсата на витамин В12 в тялото на жената може да изостри депресивното състояние, да увеличи тревожността и нервността и да предизвика плачливост. И всичко това, защото този витамин участва в производството на хормоните на щастието - серотонин и допамин.

Пристрастяване към миризмите

Анемията води до изкривяване на усещането на миризмите. Миризмата на любимия ви парфюм вече не изглежда толкова очарователна, но ароматът на боя или керосин например изглежда много по-приятен.

Сърдечни проблеми

В резултат на нарушена кръвотворна функция, възниква честа тахикардия, понижаване на кръвното налягане и много други симптоми, които водят до заболявания на сърдечно-съдовата система. Просто отново няма достатъчно витамин В12 ...                                 

 Повишаване на телесната температура

В редки случаи липсата на цианокобаламин може да бъде придружена от временно повишаване на телесната температура до субфебрилни стойности. И въпреки че този симптом е характерен при наличие на инфекциозен процес в организма, доза витамин В12 определено няма да навреди.

Ако забележите някои от тези неприятни симптоми в себе си, препоръчва се незабавно да потърсите помощ от специалист. А за естествено попълване на запасите от витамин В12 в организма използвайте телешки черен дроб, треска, камбала, сьомга, скариди, водорасли и сирене тофу. Тези продукти са богати на полезни микроелементи, минерали, но най-важното - цианокобаламин. Слушайте сигналите на собственото си тяло, защото здравето ви е във вашите ръце! /Ивелина Пенчева, астролог

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448