Защо не е препоръчително да ядем яйца всеки ден

Любопитно 26.08.2022 13:03 Снимка: ДНЕС+

Защо не е препоръчително да ядем яйца всеки ден

Да ядем яйца или да не ядем яйца, в това е въпросът? И както с всяко едно нещо, отговорът се крие в златната среда. Въпреки че консумацията на яйца е свързана с редица ползи за здравето, има някои рискове, за които си струва да се информираме.

Но първо, нека започнем с положителните страни. Яйчните жълтъци съдържат лутеин - е един от повечето от 600 познати естествени каротиноиди. Жълтъкът ни помага да си набавим и бета-каротина, който пък има антиоксидантни свойства. Доказано е, че витаминът помага за защита на здравето на очите чрез предотвратяване на катаракта и подобряване на симптомите на свързаната с възрастта макулна дегенерация.

Ако ни трябва още една причина да не пропускаме яйчния жълтък, ще споменем и че съдържа куп други ключови хранителни вещества, като витамини от група В, селен и фосфор. Въпреки това, единственото нещо, което може да ни накара да стоим далеч от яйцата, е съдържанието на холестерол. Всяко яйце съдържа около 200 милиграма холестерол. 

Снимка 585180

 

Да не говорим, че в яйцата има и наситени мазнини. Яденето на храни с високо съдържание на холестерол и наситени мазнини е известно като рисков фактор за сърдечни заболявания. Проучване от 2010 г., публикувано в Canadian Journal of Cardiology, установява, че хората, които редовно ядат яйца, имат почти 20% по-висок риск от сърдечно-съдови проблеми.

Други изследвания обаче показват, че холестеролът, който приемаме от хранителни източници (като яйчен жълтък), не повишава непременно холестерола в кръвта. Тъй като нашият черен дроб произвежда холестерол, той регулира количеството, което прави (в зависимост от приема на холестерол с храната), за да помогне за изравняване на нивата. Това е и вероятна причина при повечето хора нивата на холестерола изобщо да не се повишават, когато ядат яйца.

Снимка 585177

 

Проучване от 2012 г. разкрива, че при 70% от хората яйцата изобщо не повишават нивата на холестерола. Останалите 30% имат леко повишени нива на общ и LDL холестерол. Ако ядем две яйца два до три пъти седмично, ще се чувстваме отлично. Но ако си похапваме три или четири яйца всеки ден, тогава вероятно ще се появят някои проблеми.

За най-сигурна гаранция точно колко яйца е здравословно да консумираме в зависимост от организма ни, е препоръчително да се посъветваме с диетолог./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648