Защо не бива да прекаляваме със соевия сос

Любопитно 18.04.2023 12:18 Снимка: ДНЕС+

Защо не бива да прекаляваме със соевия сос

Когато става въпрос за разнообразни храни, няма много продукти, които да надминат соята. Без това миниатюрно бобово растение нямаше да имаме тофу или соево мляко, нито мисо или темпе. Нямаше да имаме и половината от вегетарианските и веганските варианти на храни в супермаркетите и ресторантите.

Също така трябваше да се откажем от соевия сос - вкусната солена умами подправка, създадена преди повече от две хилядолетия,  която завладя почти целия свят. Подобно на соята, този сос е универсален. Може да се добавя към почти всичко - ориз, месо, зеленчуци, суши, нудели, че дори и в някои десерти.

Соевият сос обаче е изненадващо вреден, че дори и смъртоносен понякога. Има много случаи на хора в Източна Азия, които стигат до токсикологията в болницата, заради прекалената консумация на соев сос.

Снимка 614394

Източник: iStock

Причината, поради която соевият сос е толкова токсичен, е почти същата причина, поради която е толкова вкусен - безумното му съдържание на сол. Само една супена лъжица от продукта съдържа повече от една трета от препоръчителния ни дневен прием на натрий.

Твърде много сол в кръвта причинява състояние, наречено хипернатремия, при което водата излиза от тъканите на тялото в опит да изравни нивата на сол между тях и кръвта. Състоянието е много опасно, тъй като не само причинява фатални натрупвания на течности на места като белите дробове, но когато водата напусне мозъка, органът се свива и кърви, причинявайки неврологични симптоми като гърчове и безсъзнание.

Снимка 614392

Източник: iStock

Така че, следващия път, когато ни се прииска да добавим малко повече соев сос, отколкото предлага рецептата, трябва да се замислим дали всъщност не прекаляваме. Защото колкото и да е вкусен, не си струва да рискуваме и да се озовем в спешното отделение, заключват от IFL Science

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648