Защо да не зареждаме телефона си с поставен калъф

Любопитно 22.05.2023 16:24 Снимка: ДНЕС+

Защо да не зареждаме телефона си с поставен калъф

В днешно време смарфоните са почти постоянно в ръцете ни и окупират голяма част от свободното ни време. И едва ли има как да е иначе - животът ни вече е твърде зависим от технологиите.

Но колкото повече използваме мобилните си устройства, толкова по-бързо се изтощават батериите им. Тогава ги зареждаме, за предпочитане без да ги оставяме цяла нощ, включени в контакта.

От Ifl Science пък разбираме, че има и нещо друго, с което трябва да се съобразим при зареждането на телефона - и това е калъфа, който го предпазва. Оказва се, че изобщо не е добра идея да зареждаме телефона с поставен калъф.

Казано накратко - причината е в топлината. Защото батериите на телефона изобщо не я харесват. Повечето смартфони се захранват от литиево-йонни батерии, които се развалят с времето, без значение колко внимателни сме при зареждането.

Все пак обаче не е препоръчително да оставяме телефона да се зарежда за твърде дълго време или пък да допускаме зарядът му да пада до 1%, тъй като по този начин съкращаваме живота на батерията. Въпреки това, един от най-сигурните начини да "убием" батерията, е като я оставим да прегрее.

На сайта за поддръжка на Apple например има предупреждение, че използването на устройство с iOS или iPadOS при много топли условия може трайно да съкрати живота на батерията. Затова не бива да оставяме устройствата си в паркирана кола, тъй като температурата в нея може да стане опасно висока. Всъщност всяка температура под 0ºС и над 35ºC излага телефона ни на рискови условия.

А причината да не зареждаме устройствата си с поставен калъф е нагряването на батерията, което може да се увеличи, когато те са "сгушени" в калъф. Ако забележим, че телефонът ни е значително по-топъл след зареждане, това може да е знак, че се нагорещява, и така батерията се уврежда. Така че, за да не съкращаваме живота на батерията преждевременно, добре е да дадем малко въздух на телефона си, когато го зареждаме.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364