Защо да добавяте боровинки към закуската всеки ден
Любопитно 09.03.2017 14:26
Боровинките не просто правят закуската или междинните похапвания по-вкусни. Те са задължителна добавка към зърнената ви закуска по няколко важни причини. Кои са те?
Те стимулират мозъчната функция и паметта
Според изследванията, дългосрочната консумация на боровинки в комбинация със зърнени закуски стимулира мозъчната дейност при възрастни хора и предпазва от когнитивни проблеми. Това се дължи на антиоксидантите в тези плодове, които се борят с вредните свободни радикали.
Предпазват от поява на бръчки
Тъй като боровинките са много богати на антиоксиданти и витамин С, те имат свойството да се борят със стареещите процеси в кожата. Ето защо е полезно всяка сутрин да ги хапваме със закуската.
Стимулират имунната система
Когато някъде в тялото има възпаление, още повече хронично, на имунната система ? е много по-трудно да локализира инфекциите и болестотворните атаки, пише rd.com. Ето защо боровинките идват на помощ. Благодарение на тяхното голямо съдържание на антиоксиданти, те помагат успешно за повишаването на имунитета и бързата имунна реакция при инфекции.
Полезни са в превенцията на рак
Антиоксидантите са съединения с голяма важност не само заради антистареещите им свойства, но и заради мощното им действие срещу образуването на тумори и злокачествени формации. Боровинките са полезни срещу рак на хранопровода, панкреаса, дебелото черво.
Удължават ситостта до обяд
Закуската трябва да е питателна и да дава достатъчно енергия за деня. Консумацията на вредни храни с празни калории предизвиква изблици на глад скоро след като сте яли. Боровинките помагат за предотвратяването на тези резки огладнявания благодарение на голямото количество фибри в тях.
В комбинация с фибрите в овесените ядки те удължават усещането за ситост до обяд.
Помагат за контрола на диабета
Още от сутринта боровинките даряват организма с голямо количество фибри, което допринася за правилната обработка на въглехидратите в тялото. Те са и бедни на захари, което ги прави чудесни както за диабетици, така и за застрашените от диабет.
Полезни са в превенцията на сърдечносъдови заболявания
Фибрите не са полезни само за храносмилателния тракт, но и за сърдечносъдовата система. Това е така, защото намаляват нивата на холестерола в кръвта, причиняващ натрупвания на плаки и запушвания в съдовете.
Подсилват здравината на костите
В боровинките се съдържат завидни количества минерали, обогатяващи костната плътност. В тях се намират незаменимите за костите калций и магнезий. Ако добавяте боровинки всяка сутрин към закуската си ще доставите на тялото си всички тези полезни вещества. /az-jenata.bg
Те стимулират мозъчната функция и паметта
Според изследванията, дългосрочната консумация на боровинки в комбинация със зърнени закуски стимулира мозъчната дейност при възрастни хора и предпазва от когнитивни проблеми. Това се дължи на антиоксидантите в тези плодове, които се борят с вредните свободни радикали.
Предпазват от поява на бръчки
Тъй като боровинките са много богати на антиоксиданти и витамин С, те имат свойството да се борят със стареещите процеси в кожата. Ето защо е полезно всяка сутрин да ги хапваме със закуската.
Стимулират имунната система
Когато някъде в тялото има възпаление, още повече хронично, на имунната система ? е много по-трудно да локализира инфекциите и болестотворните атаки, пише rd.com. Ето защо боровинките идват на помощ. Благодарение на тяхното голямо съдържание на антиоксиданти, те помагат успешно за повишаването на имунитета и бързата имунна реакция при инфекции.
Полезни са в превенцията на рак
Антиоксидантите са съединения с голяма важност не само заради антистареещите им свойства, но и заради мощното им действие срещу образуването на тумори и злокачествени формации. Боровинките са полезни срещу рак на хранопровода, панкреаса, дебелото черво.
Удължават ситостта до обяд
Закуската трябва да е питателна и да дава достатъчно енергия за деня. Консумацията на вредни храни с празни калории предизвиква изблици на глад скоро след като сте яли. Боровинките помагат за предотвратяването на тези резки огладнявания благодарение на голямото количество фибри в тях.
В комбинация с фибрите в овесените ядки те удължават усещането за ситост до обяд.
Помагат за контрола на диабета
Още от сутринта боровинките даряват организма с голямо количество фибри, което допринася за правилната обработка на въглехидратите в тялото. Те са и бедни на захари, което ги прави чудесни както за диабетици, така и за застрашените от диабет.
Полезни са в превенцията на сърдечносъдови заболявания
Фибрите не са полезни само за храносмилателния тракт, но и за сърдечносъдовата система. Това е така, защото намаляват нивата на холестерола в кръвта, причиняващ натрупвания на плаки и запушвания в съдовете.
Подсилват здравината на костите
В боровинките се съдържат завидни количества минерали, обогатяващи костната плътност. В тях се намират незаменимите за костите калций и магнезий. Ако добавяте боровинки всяка сутрин към закуската си ще доставите на тялото си всички тези полезни вещества. /az-jenata.bg
CHF
|
1 | 2.09157 |
GBP
|
1 | 2.23166 |
RON
|
10 | 3.84031 |
TRY
|
100 | 3.88827 |
USD
|
1 | 1.66086 |
Последни новини
- 08:54 Зеленски поиска: 40-45 млрд евро за 2026 г и общо 210 млрд
- 08:46 Жечо Станков проверява готови ли са електроразпределителните дружества за зимния сезон
- 08:38 Харалан Александров:Радев постоянно напуска ролята си и се държи като лидер на опозиционна партия
- 08:34 Задържан е директор на столично училище за скрити камери в тоалетните
- 08:31 Кошлуков: Докато съм генерален директор, никой няма да определя гостите на "Панорама" и "Референдум"
- 20:38 Хороскоп за сряда, 17 декември 2025 г.
- 19:33 Филипа и Йовица се разделиха, въпреки годежа си в "Ергенът: Любов в рая"
- 19:26 Песков: Ще коментираме западните гаранции за Киев, като видим текста. Коледно примирие няма да има