Защо август е смятан за лош месец

Любопитно 04.08.2021 09:41 Снимка: ДНЕС+

Защо август е смятан за лош месец

Първоначално месецът се наричаше „sextilis“ от латински и съдържал 29 дни. Юлий Цезар, реформирайки римския календар, добавил още два дни през 45 г. пр. н. е., придавайки му съвременния вид от 31 дни.

Август получава истинското си име в чест на римския император Октавиан Август, с чието име през 8 г. пр. н. е. римският Сенат нарекъл месеца като особено щастлив в живота на императора. Октавиан е избрал този месец за себе си, тъй като той представлява няколко от големите му победи, включително завладяването на Египет. Подобна чест била оказана по-рано от Сената на Юлий Цезар, след което месецът на „квинтилите“ бил преименуван на „Юли“. Според широко разпространена легенда първоначално "август" се е състоял от 30 дни, но Октавиан го е увеличил до 31 дни, така че да не бъде по-кратък от месеца, кръстен на Юлий Цезар, а от февруари отнел един ден, поради което той има само 28 дни в обикновените години. Има обаче много доказателства, които да опровергават тази теория.

Мнозина считат август за хубав месец – лято, отпуска, море, много плодове и зеленчуци има на пазара, но в древни времена не са се случвали само хубави неща.

Вековните наблюдения на кабалистичните астролози показват, че през август, както в миналото, така и в настоящето - често са се случвали войни, природни катаклизми или предизвикани от човека. Най-известното бедствие в историята е разрушаването на храма на Соломон в Йерусалим, от който до днес е оцеляла само известната Стена на плача.

Но са известни и други негативни събития, които по един или друг начин са „обвързани“ с последния летен месец.

На 3 август 1783 година изригва вулкан в Япония, който погълва 48 села и убива 10 хиляди души.

Атомните бомбардировки над японските градове Хирошима и Нагасаки, които убиват 200 хиляди души (още 500 хиляди загинали през следващите пет години), са станали на 6 и 9 август 1945 г.

На 6 август 1955 година самолетна катастрофа на ИЛ 14 близо до Воронеж, при коята загиват 5 члена на екипажа и 20 пътника.

Най-големият терористичен акт в историята на следвоенна Италия - експлозия на бомба на гарата в Болоня - става на 2 август 1980 г.

Самолетът на японската авиокомпания Japan Air Lines се разбива в планина на седемдесет километра от Токио на 12 август 1985 г. - загинали повече от петстотин души.

На 31 август 1986 г. параходът „Адмирал Нахимов“ потъва - четиристотин двадесет и три души стават жертви на това бедствие.

На 17 август 1999 г. се случва едно от най-силните земетресения в историята на човечеството - в резултат на това природно бедствие са загинали повече от седемнадесет хиляди души в Турция.

На 12 август 2000 г. атомната подводница „Курск“ потъва, всички членове на екипажа - сто и осемнадесет души загиват.

Изследователи от Харвардското медицинско училище проучили данните за паркингите в болниците в Ухан и търсенията от китайски потребители през последната година. И стигнали до заключението, че коронавирусът най-вероятно се е появил през август 2019 г.

Как да обясним причините за негативната репутация на месеца? Трудно е да се отговори точно на този въпрос. Може би причината за изобилието от августовски катастрофи е, че по-голямата част от месеца преминава под знака на Лъв, а неговата природа е вулканична и експлозивна и се стреми да се включи в „битка“. Известният биофизик Александър Чижевски вижда причината за августовските катастрофи във факта, че Слънцето през този период винаги е по-активно и агресивно, отколкото по всяко друго време. Съществува и мнение, че цикличното редуване на живот и смърт може да стане причина за „гнева“ през август.

В древни времена, когато новата година започва на 1 септември, съответно август е бил последният дванадесетмесечен период. Той сякаш е пренастройвал всичко, което е пред него и започвал живота от нулата, поради което в този момент се случват такива фатални инциденти. Оттогава календарът се е променил, сега празнуваме новата година на 1 януари, но традициите изглежда са се запазили./Ивелина Пенчева, астролог

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448