Яжте кори от банани! Полезни са
Любопитно 23.10.2015 09:39
Няма да си кривим душата, че сладкият и доста калоричен(сред плодовете) банан е любимият ни плод. Никога обаче не ни е хрумвало да си хапваме обелката му. И сме били в грешка – банановите кори се оказват не само годни за ядене, но и много полезни.
Ако посетите Индия, например, не се учудвайте, ако видите хората да си хапват бананите с техните кори. За разлика от западняците, много източни култури са наясно с хранителните им свойства.
Не, кората няма да ви е вкусна за ядене сурова, защото е жилава и доста горчива. Но спокойно може да я добавяте в смутита, да я пържите, печете или варите поне за 10 минути. Топлината ще я омекоти и направи по-лесна за дъвчене.
Колкото повече остарява бананът, толкова по-тънка и сладка става кората му. Това се дължи на естествен растителен хормон, наречен етилен. Етиленът си взаимодейства със захарите и фибрите в банановите кори, променяйки сложните захари в прости и „разбива“ пектина, форма на фибри в бананите, която ги държи стегнати. Затова колкото по-стар е бананът, толкова по-мек е той. В същото време други хормони взаимодействат със зелените пигменти в кората и я превръщат в жълта, а след това и в кафява на цвят.
Какви са хранителните качества на банана?
Сладкият банан със средна големина съдържа значителен процент от дневната препоръчителна доза на различни нутриенти:
- 12% от дневния прием на фибри, които помагат на храносмилането и намаляват риска от диабет;
- 17% витамин С, важен за имунната система, както и за израстването и развитието;
- 20% от необходимата доза витамин B6, който помага за способността на тялото да превръща храната в енергия;
- 12% калий, който помага за развитието на клетки, тъкан и органи;
- 8% магнезий, важен за производството на енергия и регулиране на глюкозата и кръвното налягане.
А ако освен банана си хапвате и кората му, ще получите още по-голяма доза от тези нутриенти. Кората ще ви зареди с голяма доза витамини B6 и B12, както и магнезий и калий. Съдържа и фибри и протеини.
За какво още може да използваме банановата кора?
Ако не можете да понесете яденето на кората, помислете дали да не се възползвате от качествата ? по друг начин. Като тези страхотни идеи от Natural Living Ideas:
- Добавете кора в кана с вода и я оставете така за няколко дни. След това използвайте водата, за да полеете цветята у дома. Нутриентите от кората ще поддържат растенията здрави и силни.
- Може да си направите оцет от корите и да го използвате в салати.
- Може да поставите месото върху бананова кора в тигана за печене, за да го запазите сочно и крехко./beu.bg
Ако посетите Индия, например, не се учудвайте, ако видите хората да си хапват бананите с техните кори. За разлика от западняците, много източни култури са наясно с хранителните им свойства.
Не, кората няма да ви е вкусна за ядене сурова, защото е жилава и доста горчива. Но спокойно може да я добавяте в смутита, да я пържите, печете или варите поне за 10 минути. Топлината ще я омекоти и направи по-лесна за дъвчене.
Колкото повече остарява бананът, толкова по-тънка и сладка става кората му. Това се дължи на естествен растителен хормон, наречен етилен. Етиленът си взаимодейства със захарите и фибрите в банановите кори, променяйки сложните захари в прости и „разбива“ пектина, форма на фибри в бананите, която ги държи стегнати. Затова колкото по-стар е бананът, толкова по-мек е той. В същото време други хормони взаимодействат със зелените пигменти в кората и я превръщат в жълта, а след това и в кафява на цвят.
Какви са хранителните качества на банана?
Сладкият банан със средна големина съдържа значителен процент от дневната препоръчителна доза на различни нутриенти:
- 12% от дневния прием на фибри, които помагат на храносмилането и намаляват риска от диабет;
- 17% витамин С, важен за имунната система, както и за израстването и развитието;
- 20% от необходимата доза витамин B6, който помага за способността на тялото да превръща храната в енергия;
- 12% калий, който помага за развитието на клетки, тъкан и органи;
- 8% магнезий, важен за производството на енергия и регулиране на глюкозата и кръвното налягане.
А ако освен банана си хапвате и кората му, ще получите още по-голяма доза от тези нутриенти. Кората ще ви зареди с голяма доза витамини B6 и B12, както и магнезий и калий. Съдържа и фибри и протеини.
За какво още може да използваме банановата кора?
Ако не можете да понесете яденето на кората, помислете дали да не се възползвате от качествата ? по друг начин. Като тези страхотни идеи от Natural Living Ideas:
- Добавете кора в кана с вода и я оставете така за няколко дни. След това използвайте водата, за да полеете цветята у дома. Нутриентите от кората ще поддържат растенията здрави и силни.
- Може да си направите оцет от корите и да го използвате в салати.
- Може да поставите месото върху бананова кора в тигана за печене, за да го запазите сочно и крехко./beu.bg
![]() |
1 | 2.08311 |
![]() |
1 | 2.26003 |
![]() |
10 | 3.86879 |
![]() |
100 | 4.10508 |
![]() |
1 | 1.68041 |
Последни новини
- 21:35 Хороскоп за петък, 22 август 2025 г.
- 19:36 Огромният AI проект на Зукърбърг може да последва съдбата на "метавселената" му
- 19:27 Шефът на "Росатом": Русия се нуждае от обновяване на ядрения си щит заради "колосалните заплахи"
- 19:21 Зеленски: Помолих Тръмп да повлияе на Орбан, за да не блокира присъединяването на Украйна към ЕС
- 19:14 Ислямска държава изнудва Меган Маркъл с нейни крадени голи снимки?
- 19:07 Какво означава яйца от клетъчно, подово, свободно и биологично отглеждани кокошки
- 19:03 Делото за произшествието с АТВ в „Слънчев бряг” ще се разследва от НСлС
- 18:58 Стилияна Николова с втори резултат в квалификацията на Световното