Вредни съставки в хамбургерите
Любопитно 08.11.2016 16:25
Неизменна част от нашата култура на хранене, хамбургерите са харесвани както от малки, така и от големи. Какво обаче реално съдържат?
Мононатриев глутамат
Ароматизатор и заместител на солта. Използва се в множество продукти – хамбургери, сандвичи, супи, сосове, храни за бързо хранене, колбаси, миксове от подправки, колбаси, замразени продукти. Има способността да увеличава естественият вкус и аромат на хранителните продукти. Опасен е, защото води до пристрастяване и ако човек го приема дълго време и след това го спре, изпада като в абстиненция – изпитва потиснатост, депресия, апатия.
В книгата си „Лечение и забавяне на стареенето чрез хранене с лечебни и противоракови храни“ професор Христо Мермерски пише: „Добавката е известна като „синдром на китайските ресторанти“ и причинява главоболие, комбинирано с губене на равновесие и болки в гръдния кош, врата, ръцете. При възрастните тези симптоми изчезват след 1-2 часа, но при опити с животни е установено, че унищожава мозъчните клетки.“
Натриев фосфат
Добавя се в сандвичи, колбаси, разтворими супи, бульони на кубчета, кетчуп, сосове, пюрета на прах, гранулирани чайове. Рисков е, защото е доказано, че води до промени в метаболизма на минералните соли в човешкия организъм и затруднява работата на храносмилателната система. Освен това провокира извличането на калций от костите и зъбите.
Натриев нитрат и натриев нитрит
Професор Мермерски пише: „Използвани при производството на кренвирши, салами, бекон, шунка, луканка, както и в някои технологии за консервиране на риба, те забавят развалянето на месото и възпрепятстват развитието на смъртоносна бактерия, причиняваща ботулизъм. Тези химически съединения се използват още за намазване на месото, за да запази по-дълго време естествения си свеж червен цвят и миризма. Бедата е, че попаднат ли в стомаха, се превръщат в нитрозамин – субстанция, която при лабораторни опити с животни причинява рак. Към много опасните консерванти се отнасят бутилат хидрокситолуол и бутилат хидроксианизол. Тези две субстанции се използват за предпазване от гранясване на олиото в продукти, съдържащи мазнини, като картофените и царевичните чипсове и салатното олио. Използват се също за поддържане на свежестта и да се удължи времето за съхранение на кексове, дъвки, бонбони и продукти от брашно. Установено е, че тези два консерванта причиняват рак и алергия. Въпреки това широкото им приложение продължава.“
Калиев нитрит и калиев нитрат
Използват се като консервант на месо, затова могат да се съдържат в хамбургери, сандвичи, ястия за бързо хранене, колбаси и т.н. Нитритите в организма блокират хемоглобина и нарушават преноса на кислород от кръвта до всички тъкани на тялото. Особено опасни са при новородени и малки деца. Потенциални карциногени са. /mila.bg
Мононатриев глутамат
Ароматизатор и заместител на солта. Използва се в множество продукти – хамбургери, сандвичи, супи, сосове, храни за бързо хранене, колбаси, миксове от подправки, колбаси, замразени продукти. Има способността да увеличава естественият вкус и аромат на хранителните продукти. Опасен е, защото води до пристрастяване и ако човек го приема дълго време и след това го спре, изпада като в абстиненция – изпитва потиснатост, депресия, апатия.
В книгата си „Лечение и забавяне на стареенето чрез хранене с лечебни и противоракови храни“ професор Христо Мермерски пише: „Добавката е известна като „синдром на китайските ресторанти“ и причинява главоболие, комбинирано с губене на равновесие и болки в гръдния кош, врата, ръцете. При възрастните тези симптоми изчезват след 1-2 часа, но при опити с животни е установено, че унищожава мозъчните клетки.“
Натриев фосфат
Добавя се в сандвичи, колбаси, разтворими супи, бульони на кубчета, кетчуп, сосове, пюрета на прах, гранулирани чайове. Рисков е, защото е доказано, че води до промени в метаболизма на минералните соли в човешкия организъм и затруднява работата на храносмилателната система. Освен това провокира извличането на калций от костите и зъбите.
Натриев нитрат и натриев нитрит
Професор Мермерски пише: „Използвани при производството на кренвирши, салами, бекон, шунка, луканка, както и в някои технологии за консервиране на риба, те забавят развалянето на месото и възпрепятстват развитието на смъртоносна бактерия, причиняваща ботулизъм. Тези химически съединения се използват още за намазване на месото, за да запази по-дълго време естествения си свеж червен цвят и миризма. Бедата е, че попаднат ли в стомаха, се превръщат в нитрозамин – субстанция, която при лабораторни опити с животни причинява рак. Към много опасните консерванти се отнасят бутилат хидрокситолуол и бутилат хидроксианизол. Тези две субстанции се използват за предпазване от гранясване на олиото в продукти, съдържащи мазнини, като картофените и царевичните чипсове и салатното олио. Използват се също за поддържане на свежестта и да се удължи времето за съхранение на кексове, дъвки, бонбони и продукти от брашно. Установено е, че тези два консерванта причиняват рак и алергия. Въпреки това широкото им приложение продължава.“
Калиев нитрит и калиев нитрат
Използват се като консервант на месо, затова могат да се съдържат в хамбургери, сандвичи, ястия за бързо хранене, колбаси и т.н. Нитритите в организма блокират хемоглобина и нарушават преноса на кислород от кръвта до всички тъкани на тялото. Особено опасни са при новородени и малки деца. Потенциални карциногени са. /mila.bg
![]() |
1 | 2.08444 |
![]() |
1 | 2.32118 |
![]() |
10 | 3.87662 |
![]() |
100 | 4.36839 |
![]() |
1 | 1.71399 |
Последни новини
- 21:25 Хороскоп за вторник, 10 юни 2025 г.
- 19:38 Бившият премиер на Украйна Азаров: САЩ са започнали операция по отстраняването на Зеленски
- 19:31 The Economist: Путин се готви за решаващата битка - Москва разгръща лятната си офанзива
- 19:23 Полша може да преразгледа резултатите от президентските избори
- 19:16 Радев или е некомпетентен или умишлено прикрива корупция по договора с "Боташ"
- 19:08 3,4 промила алкохол: Пиян шофьор е задържан след гражданска намеса
- 19:00 Гърция с план за хиляди нови имоти на пазара заради жилищния проблем
- 18:53 MWM: Русия премества бомбардировачите си Ту-160 колкото се може по-далеч от Украйна