Любопитно 02.11.2022 12:49 Снимка: ДНЕС+
Витамин Д се синтезира по-трудно след 30-годишна възраст
"След 30-годишна възраст рязко намалява възможността за синтезиране на витамин Д през кожата, но не трябва да се приема без предварителни изследвания на нивото му", каза за БТА доц. Даниела Попова.
Витамин Д е може би единственият витамин, за който ние имаме възможност за собствен синтез - под влияние на слънчевите лъчи, но това е много малка част от нуждите ни – едва 7 процента, посочи лекарят. С увеличаване на възрастта на човека силно намалява възможността за синтез. Пикът на синтеза е във възрастта 25-30 години.
"Преди прием на допълнително количество витамин Д трябва да се направят изследвания за нивото му в организма", предупреждава доц. Попова.
"Обичайно се препоръчват дневно 400 единици витамин Д, но има много хора, които се нуждаят от повишен прием – бременни, кърмещи, хора над 75-годишна възраст. При тези групи препоръката е до 1000 единици дневно. Особено важна е повишената нужда от витамин Д за хората, страдащи от остеопороза - „тихо“ заболяване, водещо до намаляване на минерализацията на костите", посочва специалистът.
Защо не бива да се прекалява с приема
Хипервитаминозата е опасна, но виждаме такъв резултат понякога и сред пациентите ни. Прекомерното приемане на витамин Д, без да се знаят първоначалните му нива в организма води до голямо натоварване на черния дроб, натоварва се метаболизмът, може да се получат и токсични нарушения на бъбреците.
Какви заболявания може да провокира недостигът на витамин Д
Рискът при ниски нива на витамин Д в организма е много голям за евентуален тласък на остеопорозата. Заради ниско ниво на витамин Д се компрометира и имунитетът, увеличава се сърдечносъдовият риск, увеличава се и склонността към диабет. При хора, имащи жлъчни или панкреасни проблеми, е нарушен метаболизмът и обмяната на витамин Д.
В кои храни се съдържа
Най-високо съдържание на витамин Д има в рибите, а особено богат е хайверът им. Рибите, дори отглеждани в рибарници, биха осигурили необходимото количество на витамин Д в организма ни. Витамин Д е наличен в големи количества и в млечните мазнини, в сметаната, в кравето масло, в жълтъка. Сред растителните храни добри източници на витамин Д са суровите ядки, семената и гъбите.
Още по темата
CHF | 1 | 2.00003 |
GBP | 1 | 2.2837 |
RON | 10 | 3.93021 |
TRY | 100 | 5.61962 |
USD | 1 | 1.82549 |
Последни новини
- 22:43 ЦСКА бързо уби интригата и пак не прости на "Левски"
- 21:02 Хороскоп за неделя, 28 април 2024 г.
- 20:07 Преговори ще има: „Боташ“ предпочита да продължи сътрудничеството с „Булгаргаз“, а не да го прекрати
- 19:34 Земетресение от 6,5 по Рихтер удари Япония
- 19:19 „Уолстрийт джърнъл“: Американското разузнаване смята, че Путин вероятно не е наредил Навални
- 19:06 Започват проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания
- 18:53 Недостиг на кадри: Бизнесът търси стругари за 3000 лева
- 18:41 3 години и половина затвор за подкуп получи бивш министър на здравеопазването в Румъния