Виното, температура, избата и още златни правила за съхраниението му

Любопитно 15.04.2021 15:04 Снимка: ДНЕС+

Виното, температура, избата и още златни правила за съхраниението му

Независимо дали сме вещи в дегустацията и съхранението на вина, или тепърва ще скачаме в дълбоките води на сомелиерството и колекционерството, има някои тънкости, които е хубаво да знаем. Дори и от обща култура.

От Robb Report се срещат лично с едни от най-добрите специалисти на тема вино, които споделят четирите златни правила, в случай че ще ставаме колекционери или просто държим да разполагаме по всяко време с бутилки от любимите ни сортове.

Стартиращ микс от вина за изба

Решим ли да си спретнем изба, например, миксът от вина за пиене и вина за отлежаване е добро начало. Това е основата, после може да заложим на личните ни предпочитания и да започнем да изследваме различните региони и да комбинираме червени, бели, розови и пенливи варианти.

Вина за отлежаване

Александрия Харнър от Benchmark съветва да си купим няколко бутилки от едно и също вино, за да проследим и да усетим как се променят вкусовите му качества, като ги отваряме през една-две години. Защото с времето се развиват аромати, които рядко се срещат при младите вина.

Съхранение

Най-добрата температура за съхранение е 13-15°С градуса. А когато колекцията ни се увеличи, експертите препоръчват да инсталираме в съответното помещение въздушно охлаждащо устройство и овлажнител.

Вина за инвестиция

Най-ценните качества в едно вино са неговата рядкост, репутация, реколта, оценки на критиците и произход (тоест източник и съхранение). Именно по тях трябва да се водим, ако започнем да колекционираме с цел инвестиция./money.bg

CHF CHF 1 2.0918
GBP GBP 1 2.26737
RON RON 10 3.86024
TRY TRY 100 4.11109
USD USD 1 1.68708