Там, където вино се прави от 8000 години

Мултимедия 03.07.2025 17:40 Снимка: ДНЕС+

Там, където вино се прави от 8000 години

Виното в Грузия присъства във всяко хранене

Виното е толкова дълбоко вкоренено в грузинската идентичност, че да се говори за грузинската винена култура е все едно да се говори за самата Грузия. Благодарение на 8000-годишната история на винопроизводството, грузинците са култивирали винена култура от световна класа. До Грузия се пътува не само заради манастирите, зашеметяващите народни танци и планинските гледки. Все повече туроператори залагат на храната и виното като водеща тема на екскурзиите до страната, а прочутите грузински наздравици са още един бонус към преживяването.

Семейно винопроизводство

Виното в Грузия присъства във всяко хранене, независимо дали е просто или сложно. В провинцията повечето семейства все още отглеждат собствено грозде и произвеждат собствено вино, а домовете им обикновено имат специална винарска изба, наречена "марани". Дори много от градските жители успешно балансират развитието с традицията и отглеждат свои собствени лозя на някое близко или по-далечно парче земя.

Отварянето на семеен "квеври" - заровен глинен съд, в който повечето грузински домакинства правят виното си - е събитие, което се превръща в причина за празненство.

Снимка: iStock by Getty Images

Традиция на наздравицата

Бързо ще забележите, че повечето грузинци живеят според мантрата: "Животът без празници е безсмислен". Всеки важен етап от живота в семейството или сред приятели се отбелязва със супрата - пиршество, прекъсвано от поредица от наздравици. Няма значение дали поводът е щастлив, или тъжен.

Смята се, че тези ритуални празненства водят началото си от източноправославната монашеска традиция, в която игуменът въвежда теми за дискусия под формата на наздравица.

И до днес пиенето на вино по време на хранене е средство за изследване на дълбоките житейски въпроси. Тост майсторът обикновено става и представя тема за вечерта. Той вдига наздравица за темата, намеква за интересите и личностите на гостите и отпива от чашата си. След това гостите вдигат своя собствена наздравица, като отговарят на темата и отпиват от чашата си. Наздравиците могат да бъдат красиви, поетични, забавни или цинични. И в хода на вечерта обменът на идеи и приятният смях стават толкова опияняващи, колкото и виното.

Снимка: iStock by Getty Images

Виното като символ на независимостта

Виното на Грузия - символ на трудно спечелената независимост, индивидуалност и креативност - продължава да тече през всеки аспект от грузинския живот и култура.

Много от днешните винопроизводители си спомнят кога лозята на семействата им са били конфискувани от съветската власт. Те скърбят за стотиците местни грузински сортове грозде, които са били изкоренени и заменени с генерични, по-ефективни сортове грозде по време на съветската епоха. През трудните времена на 90-те години на миналия век много лозя са били изоставени.

Днес грузинското вино получава подкрепа от правителствена агенция за вино. Има много проекти за откриване, идентифициране и презасаждане на местни грузински сортове, което означава, че можем да сме спокойни за бъдещето на грузинската винена идентичност.

Подтикната от международния интерес към натуралните вина, Грузия вече има над 1000 регистрирани винарни. Това е чудесна новина, макар че може да ви затрудни до известна степен, когато започнете да планирате маршрута на пътуването си. Можете да се доверите и на организирано пътуване с тествани винарни. Виненият туризъм се развива бързо, като пътуването от България обикновено с едно прекачване в Истанбул.

CHF CHF 1 2.09628
GBP GBP 1 2.2729
RON RON 10 3.86215
TRY TRY 100 4.18394
USD USD 1 1.66383