Възможните причини за сутрешно сърцебиене

Любопитно 27.07.2023 16:48 Снимка: ДНЕС+

Възможните причини за сутрешно сърцебиене

В първите минути след пробуждане, когато току-що сме натиснали копчето на будилника и опитваме да фокусираме погледа си, нашият организъм е напълно беззащитен, обяснява кардиологът Наталия Чуич.

На него му е нужно време да се разбуди, да включи всички процеси на пълна мощ, да се настрои за новия ден. Именно в този половин-един час може да разберете, че може би имате някакъв здравословен проблем. 

Част от симптомите се появяват сутрин, особено когато заболяването току-що е атакувало вашата имунна система. Едно от най-разпространените оплаквания е усещането за сърцебиене. 

Причините за учестено сърцебиене сутрин може да са най-различни, отбелязва кардиологът:

• Силен стрес. Когато непрекъснато се тревожим и нервничим, когато имаме вътрешни конфликти и нерешени проблеми, това няма как да не се отрази на сърдечно-съдовата система. Повишават се стресовите хормони, които „пришпорват“ сърдечния мускул и той започва да работи по-активно.

Сърцето става по-уязвимо, този контраст е по-осезаем, когато ние току-що сме се събудили. Особено често от този проблем страдат хора с тревожни разстройства или работят на място с високо ниво на ежедневен стрес.

• Рязка смяна положението на тялото. При рязка смяна положението на тялото човек може да усети учестено сърцебиене, в т.ч. и сутрин.

Такова състояние може да възникне при различни вегетативни разстройства на нервната система, когато при преминаване от легнало в седнало положение възниква усещане за „туптене“ в сърцето.

Сърцето започва да бие по-бързо, защото се преразпределя обемът кръв под силата на гравитацията в долната част на тялото. Това е необходимо, за да може в главния мозък да продължи да постъпва достатъчно количество кръв.

Такива промени се наричат „неврогенни тахикардии“, най-често не са патология и са свързани с индивидуалните особености на вегетативната нервна система, пояснява специалистът.   

• Хранителни навици. Оказва се, че и тук има връзка. Ако сте вечеряли плътно предишната вечер или сте хапнали преди сън нещо мазно и сладко, това може да се отрази след пробуждане именно с по-учестено сърцебиене.

За да осигури усвояване и смилане на по-голям обем храна, кръвоснабдяването на стомаха се засилва за сметка на увеличаване броя на сърдечните съкращения.

А повишената глюкоза в кръвта провокира повишена изработка на инсулин, което отключва механизма на отделяне на стресовите хормони, пояснява д-р Наталия Чуич.

И, разбира се, не се изненадвайте на учестено сърцебиене сутрин, ако сте пили доста алкохол преди сън. Дори само една чаша може да предизвика интоксикация, която да се отрази на сърдечната дейност.

• Нощни кошмари. Ако не спазвате режим, ако спите малко или ви измъчват нощни кошмари, това може да е причина за учестено сърцебиене сутрин.

Недостатъчно качествен нощен сън води до нарушаване работата на вегетативната нервна система, нейният тонизиращ отдел започва да работи в по-голямата част от времето, повишавайки тонуса на съдовете и стимулирайки работата на сърцето, пояснява кардиологът.

И това не е толкова безобидно, както изглежда на пръв поглед. Ако спите малко или постоянно страдате от кошмари, това води до бързо изтощение на сърдечния мускул и като резултат – нарушена честота на сърдечните съкращения, което предполага развитие на опасни патологии. 

• Сърдечна недостатъчност. Особено предпазливи трябва да са хората, които вече имат сърдечни проблеми. Както и тези, които страдат от патологии на ендокринната система, инфекциозни болести или от железен дефицит – анемия.

Синусовата тахикардия у пациенти със сърдечно-съдови заболявания най-често е ранен симптом на сърдечната недостатъчност. Ендокринните нарушения, например тиреотоксикозата, също може да заяви за себе си чрез учестено сърцебиене сутрин, казва кардиологът.

• Сърцебиене може да възникне заради треска, развиваща се при различни инфекциозно-възпалителни заболявания като пневмония; ангина; туберкулоза; сепсис; огнищна инфекция.

Затова ако редовно сутрин получавате учестено сърцебиене, ако то предизвиква неприятни усещания, ако се съпровожда с други симптоми като слабост, главозамайване, болки в гърдите, това е сигнал, че е време да се консултирате с кардиолог.

• Апнея. От апнея (краткотрайно спиране на дишането) страдат най-вече хората, които всяка нощ хъркат. Когато престанем да дишаме, кръвта не се насища с кислород, нивото му рязко спада, което създава допълнително натоварване на сърцето.

В условията на кислороден глад сърцето бие с повишена честота, за да компенсира недостига на кислород в тъканите, обяснява специалистът. Ако страдате от апнея, непременно се прегледайте при специалист. Това може да е симптом на различни заболявания, в т.ч. и сигнал, че развивате сърдечна недостатъчност.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648