Valve Steam Deck и всичко за предстоящата мобилна конзола

Любопитно 18.07.2021 16:48 Снимка: ДНЕС+

Valve Steam Deck и всичко за предстоящата мобилна конзола

Залезът на PSP конзолите и появата на смартфоните сякаш не оставиха място за нови мобилни конзоли. Разбира се, изключваме вездесъщия Nintendo Switch, който е доста повече от мобилна конзола.

Въпреки това наскоро гейминг компанията за игри Valve обяви, че възнамерява да пусне на пазара именно такъв продукт още тази Коледа. Но ние не сме убедени, че джаджата ще попадне в списъка ни с подаръци. 

Мобилната конзола се казва Valve Steam Deck и изглежда като немного добър микс между PSP и Switch. 

Седем-инчовият тъч екран е с резолюция от 1280х800 пиксела и опреснителна честота от 60Hz - характеристики, които биха ни развълнували преди преди пет-шест години, но не и днес. 

Около него са наредени всякакви видове бутони за управление - два джойстика, кръст със стрелки, ABXY бутони, та чак и два тракпада от всяка страна. 

В горната страна има и спусъци. 

Процесорът е AMD 2.4-3.5GHz и получаваме16GB LPDDR5 RAM, което звучи добре, но нямаме представа как реално ще се държат игрите в платформата на Valve. 

Батерията издържа между два и осем часа, като решаващият фактор е самата игра и колко тежка е тя. 

Очаква се по-късно да се появи и специален док за конзолата, чрез който ще се случва връзката с екрани и телевизори, но какво ще е нейното качество - засега не знаем. 

Цената на Steam Deck ще е 400 долара, което е малко над цената на Switch, и се чудим кой би ги платил, вместо да си играе от РС.

Може би джобният Counter Strike и Dota ще убедят някои геймъри, но едва ли Steam Deck ще предизвика кой знае колко големи вълнения в света на игрите./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448