Учени: Ето кога да хапвате червено месо, за да нямате проблеми
Любопитно 21.12.2016 16:21
Почитателите на сандвичите с бекон и хамбургерите със сигурност ще се зарадват да научат, че не ги грози заплаха от сърдечносъдови заболявания, ако ги хапват през ден, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване.'
Масово тиражираната идея, че червеното месо повишава кръвното налягане и холестерола - рискови фактори за болести на сърцето, е мит, твърдят авторите на настоящото проучване от университета "Пардю".
Страхът, че червеното месо може да им навреди, кара много хора да се въздържат от консумацията на богати на хранителни вещества продукти като говеждо, шунка, агнешко и свинско.
Авторите на настоящото проучване са установили, че консумацията на половин порция червено месо дневно или три унции (1 унция - 28,3 грама) три пъти седмично не влияе неблагоприятно върху кръвното налягане и холестерола. Три унции се равняват на стандартен хамбургер или на три резена бекон, отбелязва БТА.
"Настоящото проучване подкрепя идеята, че червеното месо не трябва да се изключва от здравословното хранене, тъй като освен богат източник на протеин, съдържа и биодостъпно желязо", казва Уейн Кембъл от изследователския екип.
Масово тиражираната идея, че червеното месо повишава кръвното налягане и холестерола - рискови фактори за болести на сърцето, е мит, твърдят авторите на настоящото проучване от университета "Пардю".
Страхът, че червеното месо може да им навреди, кара много хора да се въздържат от консумацията на богати на хранителни вещества продукти като говеждо, шунка, агнешко и свинско.
Авторите на настоящото проучване са установили, че консумацията на половин порция червено месо дневно или три унции (1 унция - 28,3 грама) три пъти седмично не влияе неблагоприятно върху кръвното налягане и холестерола. Три унции се равняват на стандартен хамбургер или на три резена бекон, отбелязва БТА.
"Настоящото проучване подкрепя идеята, че червеното месо не трябва да се изключва от здравословното хранене, тъй като освен богат източник на протеин, съдържа и биодостъпно желязо", казва Уейн Кембъл от изследователския екип.
![]() |
1 | 2.08444 |
![]() |
1 | 2.32118 |
![]() |
10 | 3.87662 |
![]() |
100 | 4.36839 |
![]() |
1 | 1.71399 |
Последни новини
- 19:38 Британският „Телеграф“: България може да срине еврото и европейските лидери сами ще си бъдат виновни
- 19:28 Мормонски съпруги скандализират от екрана
- 19:19 Кандидат за президент беше прострелян в Колумбия
- 19:09 Коларова: Радев се постави в слаба позиция - както от юридическа, така и от политическа гледна точка
- 19:00 ПВО на Русия свали 9 украински дрона, насочени към Москва
- 18:50 "Амброзиевата Илиада": Най-древният комикс по Омир?
- 18:39 BG-ALERT ще предупреждава за задръствания на "Дунав мост" при Русе
- 18:28 Тръмп изпраща Националната гвардия в Лос Анджелис и Калифорни заради сблъсъците там