Цвеклото е „убиец“ на високото кръвно налягане

Любопитно 29.11.2021 13:56 Снимка: ДНЕС+

Цвеклото е „убиец“ на високото кръвно налягане

Здравословното хранене и включването на цвекло в храната могат да предотвратят повишаването на кръвното налягане до опасно високи нива, пише “Daily Express“.

Доктор Миранда Слейд отбелязва, че хипертонията е тих убиец, който често води до инфаркти и инсулти. Консумацията на някои храни, особено на такива, богати на сол и наситени мазнини, може да се отрази неблагоприятно на кръвното налягане. Но има храни, които могат да го стабилизират. Според нея цвеклото е една от тях.

 

"Червеното цвекло се смята за особено полезна за сърцето храна, тъй като съдържа много нитрати, за които е доказано, че отпускат кръвоносните съдове и по този начин понижават кръвното налягане, тъй като кръвта циркулира много по-свободно", казва Слейд.

Според нея сокът от червено цвекло действа най-добре при високо кръвно налягане, въпреки че ползите от този зеленчук са значителни при всеки начин на консумация. Участниците в проучване са помолени да пият 250 милилитра сок и да ядат 250 грама печено цвекло в продължение на две седмици. В резултат на това показанията на кръвното им налягане са спаднали "значително" само за половин месец.

По-рано експерти от Харвардското медицинско училище посочиха начин за понижаване на кръвното налягане "за няколко часа". Експериментът показва, че редовната консумация на боровинки и напитки от боровинки може да има положителен ефект върху здравето. Ефектът е постигнат благодарение на съдържащия се в плода антоцианини - уникален антиоксидант, който подобрява функционирането на ендотелните клетки в организма, които от своя страна са необходими за регулиране на кръвния поток и кръвното налягане. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448