
Любопитно 14.12.2022 15:40 Снимка: ДНЕС+
Традициите за коледните празници по света - част I
Храната е крайъгълният камък на празничния сезон. Тя събира приятели и семейство, за да споделят спомени, културни традиции и страхотни вкусове. От пудинг със смокини до плодова торта, много храни могат да донесат празнично настроение. В зависимост от това къде живеем, ястията, които се считат за нормална част от празничното пиршество за някои, може да изглеждат направо странни за други. Да видим 14 уникални празнични храни, които ядат по света по време на коледните и новогодишните празници.
1. Bûche de Noël, Франция
Известен още като бъдник, bûche de Noël е сладък десерт, сервиран във Франция по време на коледния сезон. Въпреки че има много варианти, един от най-често срещаните видове се прави с високомаслена (заквасена) сметана, какао на прах, яйца, захар и ванилов екстракт.

Източник: iStock
Обикновено се украсява с пудра захар и плодове. Bûche de Noël отбелязва традицията за рязане и изгаряне на специално подбран дънер, известен като бъдник. Тази езическа традиция е въведена в християнския празник преди много векове. Повечето хора се наслаждават на този десерт между Бъдни вечер (24 декември) и Нова година (1 януари).
2. Сельодка (Сельодка под шуба), Русия
Докато повечето държави празнуват Коледа на 25 декември, Русия е една от малкото страни, които празнуват този празник на 7 януари в съответствие с православния Юлиански календар. Разговорно известна като "херинга под шуба", сельодката е популярно ястие, сервирано по време на празничния сезон в Русия.

Източник: iStock
Основните му съставки включват маринована херинга, твърдо сварени яйца, майонеза и настъргани зеленчуци като моркови, цвекло, картофи и лук. Ястието получава името си, заради горния си слой, който обикновено е направен от майонеза или дресинг от цвекло, като наподобява топло зимно палто. Въпреки че това може да изглежда като нетрадиционно ястие, то е отличен източник на протеини, калий, антиоксиданти и витамини А и В1, B2 и B3. И е доста популярно и в България през последните години.
Подобно на националното ястие на Етиопия, Doro wat (пилешка яхния), Beg wot е популярна агнешка яхния, сервирана по време на празничния сезон. Седмици преди празниците фермерите поставят агнетата на висококалорична диета.

Източник: iStock
Така се получава тлъсто, крехко месо, което се добавя към яхния от лук, домати, чесън, кибе (етиопско масло), смес от подправки Бербере и различни други подправки. Много сервират beg wot с injera - популярен плосък хляб. Това ястие е богат източник на протеини, въглехидрати и антиоксиданти.
4. Горещ шоколад, Перу
Ако ни трябва рецепта за най-добрия горещ шоколад, може да опитаме перуанския горещ шоколад с подправки. Прави се с шоколад, кондензирано мляко и комбинация от подправки, като канела, чили на прах, карамфил и индийско орехче.

Източник: iStock
Всъщност тази напитка е толкова популярна, че има собствено събитие, известно като la Chocolatadas, по време на което хората се събират и сервират горещ шоколад с подправки с популярна торта, известна като panetón.
5. Mince pie, Англия
Известен също като коледен пай, паят с кайма е широко популярен и исторически празничен десерт. Въпреки името си, повечето съвременни пайове с кайма са безмесни. Традиционно пайовете с кайма се приготвят от настъргано говеждо или овнешно месо, сушени плодове и подправки.

Източник: iStock
Повечето разновидности днес обаче се състоят просто от тесто за сладкиши, сушени ябълки и стафиди, дестилирана спиртна напитка, зеленчукова мазнина и смес от подправки, съдържаща индийско орехче, карамфил и канела. Интересното е, че пайовете някога са били с продълговата форма, за да пресъздават ясла, въпреки че повечето пайове с кайма, сервирани днес, са кръгли.
По време на празничния сезон bibingka е обичайна закуска във Филипините. Bibingka се състои от оризово брашно или лепкав ориз, кокосово мляко, захар и вода, увити и приготвени в бананови листа. Яйца, сирене и кокосови стърготини понякога се добавят като гарнитура. Това ястие обикновено се сервира за закуска или след Simbáng Gabi - деветдневна поредица от филипински католически меси, водещи до Коледа.

Източник: iStock
Всъщност обичайно е извън църквата да има заведения за хранене, където посетителите на църквата могат да си купят bibingka и други популярни десерти, като сладкиши с ориз на пара, известни като puto bumbong. Мнозина се наслаждават на тези лакомства с чаша горещ чай или кафе.
Маслените торти (Butter tarts) са канадски десерт, който се сервира по време на много празници, но най-вече на Деня на благодарността и Коледа.

Източник: iStock
Те са малки тортички със сладък пълнеж от масло, захар, кленов или царевичен сироп, яйца и понякога орехи и стафиди. Канадците се наслаждават на тази маследна прелест с чаша кафе за още по-голям разкош./lifestyle.bg
Още по темата
![]() |
1 | 2.082 |
![]() |
1 | 2.32311 |
![]() |
10 | 3.87961 |
![]() |
100 | 4.47102 |
![]() |
1 | 1.73666 |
Последни новини
- 23:14 Хороскоп за вторник, 20 май 2025 г.
- 21:31 Тръмп след разговора с Путин: Преговорите между Русия и Украйна започват незабавно!
- 21:05 Путин след над 2 ч разговор с Тръмп: Русия е готова да работи с Киев по меморандум за мирен договор
- 19:36 МРРБ: Над 2100 проекта на малкия и среден бизнес от въглищните региони се състезават за 250 млн. лв.
- 19:27 "Възраждане" искат да регистрират електрическите скутери като мотопеди и мотори
- 19:20 КЗК образува открито производство срещу Столичната община заради решение за саниране
- 19:13 От МВР алармират за нова схема за телефонна измама
- 19:05 Пореден турнир по текбол се проведе във Варна