Традициите за коледните празници по света - част I

Любопитно 14.12.2022 15:40 Снимка: ДНЕС+

Традициите за коледните празници по света - част I

Храната е крайъгълният камък на празничния сезон. Тя събира приятели и семейство, за да споделят спомени, културни традиции и страхотни вкусове. От пудинг със смокини до плодова торта, много храни могат да донесат празнично настроение. В зависимост от това къде живеем, ястията, които се считат за нормална част от празничното пиршество за някои, може да изглеждат направо странни за други. Да видим 14 уникални празнични храни, които ядат по света по време на коледните и новогодишните празници.

1. Bûche de Noël, Франция

Известен още като бъдник, bûche de Noël е сладък десерт, сервиран във Франция по време на коледния сезон. Въпреки че има много варианти, един от най-често срещаните видове се прави с високомаслена (заквасена) сметана, какао на прах, яйца, захар и ванилов екстракт.

Снимка 599348

Източник: iStock

Обикновено се украсява с пудра захар и плодове. Bûche de Noël отбелязва традицията за рязане и изгаряне на специално подбран дънер, известен като бъдник. Тази езическа традиция е въведена в християнския празник преди много векове. Повечето хора се наслаждават на този десерт между Бъдни вечер (24 декември) и Нова година (1 януари).

2. Сельодка (Сельодка под шуба), Русия

Докато повечето държави празнуват Коледа на 25 декември, Русия е една от малкото страни, които празнуват този празник на 7 януари в съответствие с православния Юлиански календар. Разговорно известна като "херинга под шуба", сельодката е популярно ястие, сервирано по време на празничния сезон в Русия.

Снимка 599347

Източник: iStock

Основните му съставки включват маринована херинга, твърдо сварени яйца, майонеза и настъргани зеленчуци като моркови, цвекло, картофи и лук. Ястието получава името си, заради горния си слой, който обикновено е направен от майонеза или дресинг от цвекло, като наподобява топло зимно палто. Въпреки че това може да изглежда като нетрадиционно ястие, то е отличен източник на протеини, калий, антиоксиданти и витамини А и В1, B2 и B3. И е доста популярно и в България през последните години.

3. Beg wot, Етиопия

Подобно на националното ястие на Етиопия, Doro wat (пилешка яхния), Beg wot е популярна агнешка яхния, сервирана по време на празничния сезон. Седмици преди празниците фермерите поставят агнетата на висококалорична диета.

Снимка 599342

Източник: iStock

Така се получава тлъсто, крехко месо, което се добавя към яхния от лук, домати, чесън, кибе (етиопско масло), смес от подправки Бербере и различни други подправки. Много сервират beg wot с injera - популярен плосък хляб. Това ястие е богат източник на протеини, въглехидрати и антиоксиданти.

4. Горещ шоколад, Перу

Ако ни трябва рецепта за най-добрия горещ шоколад, може да опитаме перуанския горещ шоколад с подправки. Прави се с шоколад, кондензирано мляко и комбинация от подправки, като канела, чили на прах, карамфил и индийско орехче.

Снимка 599346

Източник: iStock

Всъщност тази напитка е толкова популярна, че има собствено събитие, известно като la Chocolatadas, по време на което хората се събират и сервират горещ шоколад с подправки с популярна торта, известна като panetón.

5. Mince pie, Англия

Известен също като коледен пай, паят с кайма е широко популярен и исторически празничен десерт. Въпреки името си, повечето съвременни пайове с кайма са безмесни. Традиционно пайовете с кайма се приготвят от настъргано говеждо или овнешно месо, сушени плодове и подправки.

Снимка 599345

Източник: iStock

Повечето разновидности днес обаче се състоят просто от тесто за сладкиши, сушени ябълки и стафиди, дестилирана спиртна напитка, зеленчукова мазнина и смес от подправки, съдържаща индийско орехче, карамфил и канела. Интересното е, че пайовете някога са били с продълговата форма, за да пресъздават ясла, въпреки че повечето пайове с кайма, сервирани днес, са кръгли.

6. Bibingka, Филипините

По време на празничния сезон bibingka е обичайна закуска във Филипините. Bibingka се състои от оризово брашно или лепкав ориз, кокосово мляко, захар и вода, увити и приготвени в бананови листа. Яйца, сирене и кокосови стърготини понякога се добавят като гарнитура. Това ястие обикновено се сервира за закуска или след Simbáng Gabi - деветдневна поредица от филипински католически меси, водещи до Коледа.

Снимка 599344

Източник: iStock

Всъщност обичайно е извън църквата да има заведения за хранене, където посетителите на църквата могат да си купят bibingka и други популярни десерти, като сладкиши с ориз на пара, известни като puto bumbong. Мнозина се наслаждават на тези лакомства с чаша горещ чай или кафе.

7. Butter tarts, Канада

Маслените торти (Butter tarts) са канадски десерт, който се сервира по време на много празници, но най-вече на Деня на благодарността и Коледа.

Снимка 599343

Източник: iStock

Те са малки тортички със сладък пълнеж от масло, захар, кленов или царевичен сироп, яйца и понякога орехи и стафиди. Канадците се наслаждават на тази маследна прелест с чаша кафе за още по-голям разкош./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549