Тайната на храносмилателните ензими

Любопитно 09.03.2017 19:09

Всяко дете знае, че полезни за здравето са витамините. На нас, възрастните, е добре известно, че е здравословно да избягваме вредните храни и напитки, да консумираме повече плодове и зеленчуци, всичко да е прясно, а сред мъжете и спортуващите популярни са протеините. Когато говорим за здравословно хранене, рядко някой споменава едни изключително важни участници – ензимите.

Ензимите са онези молекули, без които е невъзможен нито един процес в нашия организъм. Те си взаимодействат пряко с витамините и ускоряват всички реакции, които биха протекли бавно или въобще не биха протекли, ако нямаше витамини. В процесите на всяка клетка участват хиляди видове ензими, но нашият фокус днес ще бъде върху храносмилателните ензими – онези, които спомагат за разграждането на различните групи хранителни вещества, съдържат се в стомашните сокове и в някои храни и накратко казано – ускоряват нашия метаболизъм.

Можем да оприличим ензимите на строителни работници. Колкото и да са ни качествени материалите ( витамини, минерали, проетини и мастни киселини), по колкото и много да ги приемаме и да пием вода, то е все едно да струпаме строителните материали за една къща и да очакваме тя сама да се построи. Тук на помощ идват строителните работници – ензимите.

Когато става дума за храносмилане – те са тези, които разграждат протеините на аминокиселини, въглехидратите на прости захари, мазнините на мастни киселини и т.н. Имената им се състоят от името на веществото, което разграждат и окончанието –аза: липаза (за мазнините), протеаза (за протеините), лактаза (за лактозата) и т.н. Някои завършват и на –ин: папаин, бромелаин, панкреатин и др.

Папаинът и бромелаинът са особено популярни ензими, съдържащи се съответно в папаята и ананаса, които са шампиони по съдържание на ензими. Папаинът разгражда протеините, а бромелаинът, освен това, има успокояващо действие за стомашната лигавица, той има и противовъзпалително действие и спомага за възстановяването след операции. Включва се във всички подмладяващи програми.

През повечето време на нашия пазар има свежи ананаси, но папаята не е популярна. Затова пък има една моя любима хранителна добавка, която и децата обичат. Прилича на бонбонки, вкусна е и се хруска за десерт – по 1 за децата и по 3-4 за възрастните. Ето я: Папая.

Папаята има и леко антипаразитно и прочистващо действие и намалява апетита към сладко.

По нашите ширини по-полулярните носители на ензими са зеленолистните, които имаме най-вече през пролетта и лятото: зелена салата, маруля, спанак, коприва, магданоз, копър, босилек, рукола, пресен лук и чесън, листата на морковите и цвеклото,както и всички друго, което има зелен цвят сред зеленчуците. Аз обожавам и тученица и кейл, но по-рядко се намират на нашия пазар.

Има и още една добавка, която не спирам да ползвам и да препоръчвам. Тя съдържа всички видове храносмилателни ензими, разграждащи и мазнини, и протеини, и въглехидрати, и фибри. Нарича се Асимилатор.

Той има и подмладяващо действие, намалява подуването след хранене, разгражда холестеролните натрупвания и всякакви образувания в организма – бучки, миоми и др.

Важно! Ако имате възпаление на стомашната лигавица, не се препоръчва употребата на ензими, докато не се реши проблемът. Тук вече мога да помогна с подходяща програма. А също и ако желаете да ускорите вашия метаболизъм, да свалите килограми или да се подмладите.

Бъдете здрави и черпете от богатствата, които съвсем скоро ще ни поднесе пролетта!

С много Любов от мен!

Елена Терзиева

Нутриционист

(Консултант по правилно хранене)

За контакт: 0889 901 660 /poznanieto.com

CHF CHF 1 2.09157
GBP GBP 1 2.23166
RON RON 10 3.84031
TRY TRY 100 3.88827
USD USD 1 1.66086