Странните неща, които се случват по време на сън

Любопитно 03.01.2022 16:03 Снимка: ДНЕС+

Странните неща, които се случват по време на сън

Добре знаем колко важен е сънят за тялото и ума, както и за доброто ни здраве. Докато спим, организмът ни се възстановява, но понякога могат да се случат и доста странни неща. Спокойно - повечето се проявяват при малка част от хората. Но някои вероятно са ни се случвали и на нас.

Ходене на сън

То се случва по-често при деца, отколкото при възрастни, и то във фазата на дълбок сън. Най-често се свързва с хронично недоспиване, с приема на някои медикаменти или с фибрилни заболявания (с повишаване на телесната температура). Само по себе си сомнанбулстването не е опасно, освен ако не се нараним, докато ходим на сън.

Говорене на сън

Вероятно ни се е случвало, особено по време на някой по-емоционален сън. Независимо дали произнасяме отделни думи, или провеждаме цял разговор, учените го смятат за напълно нормално и че няма повод за притеснение.

Съветват ни също да не се опитваме да търсим скрит смисъл в думите, които половинката ни изрича на сън - най-често те не са свързани по никакъв начин с мислите, емоциите и чувствата.

Усещане, че падаме

Вероятността да сме го изпитвали е доста голяма. Характеризира се с неволни мускулни потрепвания и може да доведе до спонтанно събуждане, точно когато заспиваме. Никой не знае какво точно го причинява. А една от теориите е, че мозъкът погрешно интерпретира отпускането на мускулите, когато започнем да заспиваме, като падане.

Скърцане със зъби

И то е често срещано явление, което може да се дължи както на стрес, така и на лоша захапка. Но нови изследвания показват, че може да е резултат от прекъсване на дишането по време на сън, което се случва, ако страдаме от сънна апнея.

Секс

Да, както някои хора ходят на сън, така други правят секс. Това явление учените наричат сексомния. При него мозъкът е наполовина буден и наполовина заспал и не осъзнаваме напълно какви ги вършим. Изразява се както в мастурбация, така и в полов акт.

Сънна парализа

Ние се движим, докато спим. А при това състояние имаме усещането, че сме в съзнание, но не можем да направим никакво движение. Това се случва рядко и най-често е свързано с психиатрични проблеми. А като решение се смята справянето със стреса.

Хъркане

Доста неприятно, но на много хора се случва. Причината е, че когато спим, мускулите, които държат дихателните ни пътища отворени, се отпускат. Така в областите в задната част на устата и гърлото ни са по-стеснени, отколкото докато сме будни. А с този по-тесен дихателен път идва и хъркането. 

Обоняние

Оказва се, че спи заедно с нас. Ако различни шумове са способни да ни събудят, то миризмите, дори на изгоряло например, може и да не успеят.

Телесна температура

През нощта губим възможност да я поддържаме и около два часа преди събуждане тя достига най-ниската си точка за денонощието. Това е напълно нормално и затова специалистите препоръчват температурата в спалнята да е по-ниска.

Хормон на растежа

Той се отделя, докато спим, най-вече в дълбоката фаза на съня. Благодарение на него се регенерират мускулите, костите и тъканите.

Урина

Едно от най-неприятните усещания през нощта е точно да намерим удобна поза за сън и да трябва да отидем до тоалетната. Оказва се обаче, че тялото ни все пак действа в наша полза и за да не се налага през два часа да ставаме да пишкаме, то произвежда по-малко антидиуретичен хормон.

Така бъбреците отделят по-малко вода и се произвежда по-малко урина. Но когато сънят ни е е дълбок, този процес не е така ефективен, предава Insider./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648