Страната, която предложи една жена да има няколко съпрузи

Любопитно 02.07.2021 14:26 Снимка: ДНЕС+

Страната, която предложи една жена да има няколко съпрузи

Никога не сме намирали логика в законното право на мъжете в някои страни да имат повече от една съпруга. Но не и жените. Съмняваме се равноправието да просъществува навсякъде, но една новина дава слаба надежда в тази посока.

Наскоро Министерството на вътрешните работи на Република Южна Африка предложило реформи в брака, подробно описани в така наречената Зелена книга. Именно в нея, сред многото предложения за промени, се споменава полиандрията.

И понеже думата не е популярна колкото полигамията, с нея се нарича обратното и рядко срещано законно право на представителките на нежния пол да имат колкото съпрузи си пожелаят.

И както всеки би се досетил, това революционно предложение доста разстроило (ако не и по-лошо) консерваторите и някои религиозни групи в африканската държава. Иначе полигамията там отдавна е разрешена.

Надигнали се и много популярни личности, между които и южноафриканската риалити звезда Муса Мселеку. Той има четири съпруги.

"Това ще унищожи африканската култура. Жената не може да влезе в ролята на мъжа. Това е нечувано. Ще плати ли сега жената лобола (зестрата за булката - бел. а.) за мъжа. А очаква ли се той да приеме фамилията й?", цитират възмутения Мселеку от BBC.

Предложението за полиандрия разтреперило и куп политици. Лидерът на опозиционната Африканска християндемократическа парти - Кенет Мешо, също се притеснил сериозно и казал, че една такава реформа ще "унищожи обществото".

Министърът на вътрешните работи Аарон Моцоаледи се опитал да потуши разярилата се "словесна война", както самият той определил дебата, с пояснението, че Зелената книга не изразява официалната политическа позиция на правителството.

И насърчил гражданите да се включат в обществения дебат, резултатите от който трябва да излязат всеки момент.[**sorce_name**]

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448