Стилът на сексуалността ви и какво разкрива за вас

Любопитно 02.08.2020 18:09 Снимка: ДНЕС+

Стилът на сексуалността ви и какво разкрива за вас

Вашите лични мотиви да правите секс не само подсказват как ще го правите, но и кого ще привлечете като сексуален партньор.

Има най-различни мотиви за правене на секс, които са описани в сексологичната литература.

Средностатистическият мъж (или жена) има склонност да търси секс, за да увеличи усещането си за емоционална близост с партньора, да получи удоволствие, да се почувства сигурен/а във връзката си, да получи уверение в привлекателността си, да получи утеха или облекчение на стреса си.

На всеки от тези подтици съответстват различни начини, по които търсим секс, различни партньори и различна степен на страст.

А ето и кои са основните 4 групи:

Избягващите секса

Хората, които избягват секса, имат склонност да се чувстват много неудобно в ситуации на емоционална близост и съответно потискат сексуалните си желания. На дълбоко ниво те са убедили себе си, че няма гаранция за удовлетворяване на техните сексуални нужди. Затова, според тях, сексът е силно надценен и сексуалната активност е просто ненужна. Те не очакват, че сексът ще им вдъхне увереност, че ще им предложи комфорт и утешение в трудни моменти или пък, че ще им достави удоволствие.

Затова и не търсят контакт, мотивирани от подобни цели. Тъй като избягващите секса личности използват несъзнателни психологически стратегии, с които да „деактивират" либидото си, те могат да си живеят сравнително удобно и без сексуален контакт. Което не значи, че всички, избягващи секса личности, отказват всякакъв контакт. Някои от тях се наслаждават на мили увертюри към секса като гушкане, целувки и хващане на ръце, но теглят чертата дотам.

Тревожните по отношение на секса

Това са личности, които се чувстват несигурни, уплашени, разколебани, притесняват се много да не би да бъдат отхвърлени и са твърде бдителни за нещата, които заплашват връзката, ако имат такава в момента. Изживяват високо ниво на тревожност и стрес, които идват от ниското им самоуважение и невладеенето на външния им свят. Такива хора са много несигурни по отношение на обичта в живота си и на обвързването.

Тъй като не се доверяват на другите, те подхождат към всички контакти с противоположния пол със страх и интерпретират определени сексуални поведения, жестове, интонации и обстоятелства като заплашителни, вдъхващи неприязън и свързани с отхвърляне на тяхната личност. Прекомерното им желание да се слеят с партньора често води до това те да са вкопчени, подозрителни, ревниви, контролиращи и дори в някои случаи изключително властни.

За тях наличието на сексуална връзка е равносилно на това колко са привлекателни като мъже/ жени. Да имат връзка за тях означава, че получават определена видимост в очите на обществото. Затова тези хора имат склонност да правят секс с цел да си набавят партньор за романтични отношения. Тяхното участие в сексуалното общуване е най-вече начин да направят партньора си доволен, да се почувстват приети и да предотвратят евентуално изоставяне.

Те могат да използват секса и в опитите си да подновят контакт или да възстановят връзката с предишен партньор. Ако другият откаже да прави секс, за тях това е равносилно на отхвърляне и изоставяне. Какъвто и да е конфликтът с партньора им, това ги кара да се чувстват още по-напрегнати и стресирани. В повечето случаи сексуалната им страст ескалира след кавга или спор, когато „сдобряването" за момент ги уверява, че не са отхвърлени и изоставени - засега.

Тревожните по отношение на секса по-трудно търсят нови сексуални партньори и за тях е трудно да изпитат бързо сексуална възбуда с нов човек до себе си. Вместо това те прекарват много време като си фантазират за бившия/бившата и чувстват силна сексуална възбуда в присъствието на предишния партньор, особено скоро след раздялата. По ирония на съдбата, тяхната постоянна тревога за и около секса дразни партньорите им и те в края на краищата напускат.

Уверените по отношение на секса, но емоционално несигурни

Хората, които са самоуверени в секса, но са изплашени от човешката близост, обикновено са убедени в сексапила и представянето си в леглото. Емоционално обаче те са на ръба, постоянно са с вдигнат гард и са дистанцирани. Такива личности флиртуват много, съблазнителни са, използват сексуални намеци и сексуални „примамки" в общуването си, когато опознават нов партньор.

Да знаят, че са желани, ги кара да се чувстват добре по отношение на личността им и по отношение на секса - и с право, тъй като те обикновено са страхотни сексуални партньори. Много по-отворени са (в сравнение с предишните два типа) към участие в сравнително необвързващи контакти, като например секс за една нощ или секс извън постоянната им връзка.

Но въпреки техния сексапил и чудесно представяне в леглото, те никога истински не могат да се свържат с някого на емоционално ниво. Имат склонност да търсят секс, за да се убедят в привлекателността си, да намалят нивото на стреса и другите си негативни настроения и за да манипулират сексуалните си партньори за постигане на несексуални цели (правят го като се държат дръзко и закачливо, бъбрят бебешки, говорят много описателно за секс или се държат невербално по сексуални начини).

Уверените по отношение на секса и емоционално сигурни

Хората, които са уверени в секса и емоционално сигурни в себе си, като цяло са по-малко склонни да търсят уверение, че са привлекателни чрез половия акт. Освен това, те по-малко зависят от него, за да регулират нивото на стреса си. Сексът за тях е един от основните пътища към емоционалната близост и интимността (тук се включват обичта, грижата, нежността за тях и партньорите им). Тяхното сексуално поведение обаче не е мотивирано от неудовлетворени емоционални нужди.

Такива хора обикновено изпитват силно самоуважение и имат чувство за собствената си стойност. Те се наслаждават на сближаването със сексуалните си партньори и не се тревожат ненужно, че ще бъдат отхвърлени, изоставени или че ще им изневерят. Те по принцип имат любящи и дълготрайни връзки и страхотен секс.

Струва си да поработите върху себе си, за да станете едновременно сексуално и емоционално уверени. Така ще направите връзките си по-любящи, забавни, страстни, удовлетворителни, повдигащи духа ви - и трайни!

CHF CHF 1 1.81062
GBP GBP 1 2.29841
RON RON 10 3.97421
TRY TRY 10 1.93698
USD USD 1 1.6565