Squid Game и стачката на десетки хиляди работници в Южна Корея

Любопитно 25.10.2021 19:12 Снимка: ДНЕС+

Squid Game и стачката на десетки хиляди работници в Южна Корея

Напоследък все говорим за надигащата се културна вълна халю, без да отчитаме какво се случва в родната й страна Южна Корея. И ако досега си мислихме, че сериалът Squid Game е на гребена на вълната най-вече в стирйминг платформата и съответно - в по-голямата част от света, отвъд родината на артистите, то сме били в пълна заблуда.

Характерните костюми на охраната в прословутата поредица на Netflix вече отдавна са хит сред почитателите на американския празник Хелоуин. Но трудолюбивите поданици на Южна Корея са видели друго в тях.

Преди дни десетки хиляди южнокорейски работници обличат разпознаваемите костюми на гардовете от хитовия сериал, за да привлекат внимание и да бъдат чути от управляващите.

Броят на протестиращите е бил близо 80 000, а този на градовете, в които те излизат на митинг - 13. И явно гневът им е достигнал предела или просто са по-креативни, защото са пренебрегнали призивите на правителството за ограничаване на стачките.

Според официалните разпоредби в Южна Корея не е позволено масовото струпване на повече от 99 души.

Подобно на героите в К-поп драмата, мнозина в Южна Корея сравняват шоуто с начина си на живот, който се движи на ръба на оцеляване. Най-малкото защото "работят средно 44,6 часа в седмицата", съобщават още от Dazed. И това е само една от многото причини да стачкуват./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448