Слънчевите очила, катаракта, фотокератит и защо и кога да не носим този аксесоар

Любопитно 07.07.2021 19:02 Снимка: ДНЕС+

Слънчевите очила, катаракта, фотокератит и защо и кога да не носим този аксесоар

Подобно на кожата, която защитаваме от вредните слънчеви лъчи със съответните продукти, очите също се нуждаят от силна протекция. Но колкото и полезни да са слънчевите очила, има един момент от деня, в който е по-добре да не ги слагаме.

Вече е доказано, че UV лъчите увреждат протеина на очните лещи. С течение на времето това може дори да доведе до заболяването катаракта (познато и като перде на окото).

И с него далеч не се изчерпват неприятностите за зрението ни от слънцето. Едно от най-честите, но поне краткотрайни, състояния е така нареченият фотокератит. Той често се описва като временна слепота или замъглено зрение.

Сред по-сериозните увреждания от UV лъчите, за които докторите предупреждават, е дегенерация на макулата (част от ретината на окото, отговорна за финото зрение и цветоусещане). Тя пък е важен фактор за свързаната с възрастта слепота.

И както уточнява специалистът Ребека Тейлър пред списание Time, най-големият проблем с UV светлината е, че не я виждаме.

Ето защо трябва винаги да имаме едно наум, или едни слънчеви очила под ръка, ако сме заобиколени от вода или сняг. Те, както знаем, но често забравяме, отразяват слънчевата светлина.

А тя прониква и през очилата ни, ако не прилепват хубаво около очите ни. Затова и размерът на стъклата им има значение. Според експертите по-дребните модели като емблематичните кръгли очила на Джон Ленън не вършат никаква работа.

И колкото и да е важен този аксесоар за зрението ни, има един момент от деня, когато експертите препоръчват да не го слагаме. И това е сутринта. Но само ако не сме нощни птици и обичаме да ставаме и да си лягаме рано.

Причината е, че сутрешната светлина влияе върху нашия биоритъм, уточняват от Tips And Tricks. Носенето на слънчеви очила толкова рано през деня често е причина да заспим по-късно и трудно вечер./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448